8 серпня 2024, 13:07, Україна

Agrohub назвав найбільш дефіцитні спеціальності в АПК

Найбільш дефіцитними в агросфері виявились робітничі спеціальності, такі як слюсар, токар, зварювальник, електрик — про це повідомили 79% компаній. Друге місце займають лінійні агрономи — 64%. А третє місце за нестачею посідають інженери з ремонту та енергетики (по 57%), а також механіки (50%), йдеться в дослідженні Agrohub.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Дефіцит кадрів за аналогічними спеціальностями спостерігається як у великих компаніях (100+ тис. га), так і в менших. Якщо у 2022 році великі компанії ще не стикались з кадровим голодом, бо мали можливість перерозподілити персонал між підрозділами та більше ресурсів, аби втримувати його, то тепер кадровий дефіцит став системною проблемою для агробізнесу будь-якого розміру.

Ключовою причиною складності із закриттям вищезгаданих вакансій є, вочевидь, війна та мобілізація, оскільки на цих позиціях здебільшого працюють чоловіки. Наприклад, за даними Agrohub, у першому півріччі 2024 серед співробітників агрономічної служби в середньому лише 7% жінок, а інженерної — 2%. Натомість серед посад земельної служби все навпаки — 76% посад займають жінки. Аналогічні цифри показало дослідження Agrohub і у 2023 році.

«Хоча цифри суттєвих гендерних змін в агробізнесі поки не демонструють, кейсів із залученням жінок до традиційно «чоловічих» посад серед лідерів ринку більшає. Однак це не швидкий процес, який потребує інвестицій у розбудову відповідної інфраструктури, підготовку умов для комфортної роботи жінок, адаптацію, зміну підходів та, зрештою, промоцію цих вакансій серед жінок. Поки що потреба у персоналі зростає швидше, ніж відбуваються зміни у гендерному балансі», — зазначив Дмитро Лєбєдєв, керівник Agrohub HR360 Benchmarking.

Читайте також: Не вистачає механізаторів? Хочете посадити жінок за кермо комбайна? Рекомендації Agrohub, як оптимізувати роботу інженерної служби

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.