9 серпня 2024, 10:04, Олійні

Імпорт соняшника та олії до Туреччини може зміститися на початок січня

З огляду на введення тарифної квоти на імпорт насіння соняшника та соняшникової олії й зниження мит, імпорт соняшника та олії до Туреччини може зміститися на період на початок січня, тоді як минулого року активна торгівля відбувалася у вересні-грудні, повідомляє ASAP Agri.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Компанії можуть обрати використання квоти для імпорту або насіння соняшника, або сирої олії. Вибір залежатиме від урожайності в Причорноморському регіоні, попиту на рафіновану олію, цін на насіння соняшника та шроти, а також від поточних і майбутніх цін на сирі рослинні олії», — сказав Бюлент Озсой, брокер Atria Brokers. 

За його словами, ціни на внутрішньому ринку вже почали зростати. У перші два дні після оголошення про запровадження квот ціни на соняшник зросли на 30-60 $/т, а ціни на сиру соняшникову олію зросли на 25 $/т.

«Однак, поки що зарано прогнозувати стійку тенденцію через нинішню нестабільність ринку», — додав Бюлент Озсой.

Читайте також: Туреччина забороняє імпорт пшениці до середини жовтня

  • 7 серпня 2024 р. Туреччина запровадила тарифну квоту на імпорт 1 млн т соняшника або еквівалентні 400 тис. т сирої соняшникової олії та зниження мит із 27% до 8% на насіння соняшника і з 36% до 20% на соняшникову олію.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.