12 серпня 2024, 17:11, Україна

Аналітики розповіли, як змінились ставки фрахту з чорноморських та дунайських портів

На Причорноморському ринку не спостерігається значного зростання замовлень на перевезення зернових з України. Дисбаланс вантаж/тоннаж зберігається у всіх сегментах ринку, що дозволяє фрахтувальникам диктувати умови. Сегменти панамаксів і костерів залишаються стабільними, тоді як ситуація для власників хендісайзів та барж погіршилася цього тижня, не залишаючи їм іншого вибору, крім як піти на подальші поступки фрахтувальникам, повідомляє Українська зернова асоціація з посиланням на ASAP.

Так, фрахт суден панамакс з кукурудзою або пшеницею на борту з глибоководних портів Одеси до південного Китаю залишається на рівні 50-52 USD/т. Ті ж самі ставки спостерігаються в напрямку Бангладеша. Фрахт до південного В’єтнаму тримається на рівні 46-47 USD/т.

Фрахт суден хендісайз із кукурудзою з глибоководних портів Одеси до східного Середземномор’я знизився на 2 USD/т до 18-20 USD/т. Така ж корекція спостерігається щодо напрямків східного узбережжя Італії, куди ставки знизилися до 20-22 USD/т. Фрахтові ставки до Іспанії знизилися на 1 USD/т до 22-24 USD/т. До Тунісу фрахтувальники можуть зафіксувати судно хендісайз на рівні 23-25 ​​USD/т (-1 USD/т від рівня минулого тижня).

Фрахт костеру з кукурудзою з українських дунайських портів до Мармари та східної Греції тримається в межах 17-19 USD/т та 20-21 USD/т відповідно. Немає зрушень у рівнях ставок у напрямках східного Середземномор’я — вони тримаються в межах 22-24 USD/т. 

Фрахт до ізраїльських портів тримається на рівні 29-30 USD/т. Ставки також залишаються без змін у напрямках східного узбережжя Італії та Іспанії — на рівні 26-28 USD/т і 28-30 USD/т відповідно.

Тим часом власники барж змушені йти на додаткові поступки фрахтувальникам через дуже обмежену кількість замовлень на перевезення з українських портів Дунаю. Фрахт баржі для перевезення кукурудзи з Рені чи Ізмаїла до Константи знизився на 1 EUR/т до — 10 EUR/тонна

Ставки фрахту для партії насіння соняшнику з Рені чи Ізмаїла до Русе чи Сілістри знизилися на 2 EUR/т — до 16 EUR/т.