22 серпня 2024, 11:07, Світ

Китай проводить розслідування щодо європейської молочної продукції у відповідь на мита для електромобілів

У середу Китай розпочав антисубсидиційне розслідування щодо імпорту молочної продукції з Європейського Союзу, після того, як Брюссель опублікував свій переглянутий тарифний план для електромобілів китайського виробництва, пише Reuters.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

У вівторок ЄС переглянув запропоновані штрафні мита на імпорт китайських електромобілів до 36,3% з початково запланованого мита в 37,6%, але не скасував їх, як закликав Пекін.

Перегляд викликав критику з боку міністерства торгівлі Китаю, яке у відповідь заявило, що «рішуче заперечує та дуже стурбоване» цими висновками, і пообіцяло вжити всіх необхідних заходів для захисту китайських компаній.

Антисубсидійне розслідування щодо молочних продуктів, оголошене міністерством торгівлі Китаю в середу, останнє в серії китайських розслідувань цього року щодо сільськогосподарських товарів ЄС, буде зосереджено на різних типах сирів, молока та вершків.

Це було викликано скаргою, поданою Асоціацією молочної промисловості Китаю 29 липня від імені вітчизняної молочної промисловості, повідомило міністерство.

Китай розгляне 20 схем субсидій з усього блоку з 27 країн, зокрема з Австрії, Бельгії, Хорватії, Чехії, Фінляндії, Італії, Ірландії та Румунії, йдеться в заяві.

Речник Європейської комісії Улоф Гілл заявив, що блок «твердо захищатиме інтереси молочної промисловості ЄС і Спільної сільськогосподарської політики, а також втрутиться, якщо це необхідно, щоб забезпечити повну відповідність розслідування відповідним правилам Світової організації торгівлі».

Тим часом Європейська молочна асоціація заявила, що вона впевнена, що субсидії ЄС на ферми відповідають правилам Світової організації торгівлі, і намагатиметься прояснити «молочну частину досить складних торговельних відносин між Китаєм і ЄС сьогодні».

Серед країн ЄС, перелічених міністерством торгівлі Китаю, Ірландія є найбільшим експортером молочних продуктів до Китаю, продавши цій азійській країні товарів на суму $461 млн минулого року.

Французька організація молочного сектора CNIEL заявила, що Франція також є частиною загальноєвропейського китайського розслідування, додавши, що країна є другим за величиною постачальником вершків у Китай після Нової Зеландії.

Китай уже розпочав антидемпінгове розслідування щодо імпорту свинини з ЄС у червні, яке в основному стосується Іспанії, Нідерландів і Данії, після антидемпінгового розслідування щодо бренді ЄС, оголошеного в січні, яке було майже виключно пов’язане з Францією.

Читайте також: Reuters: Китай і росія вперше за останні 30 років можуть перейти на бартерну торгівлю, в тому числі і зерном

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.