25 серпня 2024, 12:10, Олійні

Врожайність ріпаку на деяких деокупованих землях Чернігівщини склала 4,2-4,5 т/га

Минулого року фермери із 6 деокупованих та прифронтових областей безкоштовно отримали насіння ріпаку в межах ініціативи AGRI-Україна від USAID. Посівний матеріал надала компанія BAYER, а доставку забезпечила Всеукраїнська асоціація громад в межах проєкту «Згуртовані громади», який реалізується за підтримки Програми USAID АГРО. Фермери, які отримали насіння, розповіли про отриманий результат. 

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Представниця господарства «Агрофірма Іржавецька» на Чернігівщині Ольга Бровко розповіла, що завдяки такій допомозі їй вдалось виростити і зібрати майже 170 т ріпаку. Середня врожайність становила 4,2 т/га. 

Представник ФОП «Баришовець» на Чернігівщині Роман Розум, розповів, що господарство засіяло ріпаком, отриманим в межах програми 44 га. Врожайність становить 4,5 т/га. Загалом намолотили 197 т і вже продали 90 т по 18 тис. грн за т. 

Загалом насіння ріпаку,  а це 1798 посівних одиниць, отримали у прифронтових та деокупованих громадах 149 аграріїв, серед яких 22 господарства, заснованих жінками. Така допомога від ініціативи USAID AGRI-Україна дозволила засіяти ріпаком понад 5 тис. га та зібрати близько 22 тис. т врожаю, що в грошовому еквіваленті становитиме орієнтовно 400 млн грн.

Читайте також: USAID залучило втричі більше коштів для українського агросектору, ніж планувалося спочатку

  • USAID співфінансуватиме розширення потужностей «Агріко Україна». Компанія отримає від USAID співфінансування на покупку пакувальної машини, на лінію сухої чистки, мийну станцію і станцію для сушки картоплі.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.