28 серпня 2024, 13:13, Україна

Журналісти отримали доступ до російської системи «Зерно» і зʼясували, куди росіяни торік вивозили ріпак з Херсонщини

Журналісти отримали доступ до даних Федеральної державної інформаційної системи «Зерно», куди аграрії зобов'язані вносити відомості про угоди на постачання продукції. За допомогою цих даних вдалось з’ясувати, що протягом 2023 року з окупованої росією частини Херсонської області вивезли 4,9 тис. т ріпаку. Всі поставки — до Білорусі. Про це йдеться у спільному розслідуванні Білоруського розслідувальницького центру, об’єднання українських гакерів KibOrg та проєкту Радіо Свобода «Схеми».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Факт вивезення продукції журналісти підтвердили, перевіривши дані на офіційному сайті Міністерства сільського господарства рф, а також поговоривши з представниками компаній-експортерів.

Вивезенням ріпаку до Білорусі займалася російська компанія, пов'язана з впливовою чеченською родиною Ісаєвих — одного з найближчих соратників батька лідера Чечні Рамзана Кадирова Ахмата («Торгтрейд») та з провладною партією «Единая Россия» («Агротрейд»).

На думку юристів, вивезення агропродукції з окупованих територій України, в тому числі за заниженими цінами, може свідчити про пограбування майна, що вважається воєнним злочином. 

З'ясувалося, що у 2023 році російська компанія «Торгтрейд» вивезла з окупованої Херсонської області 113 партій насіння озимого ріпаку загальною вагою 2,6 тис. т. Більша частина цього об'єму, відповідно до витоку з ФДІС «Зерно», призначалася для постачання білоруському «Новоельнянский межрайагроснаб».

Журналісти поспілкувалися з директором «Торгтрейду» Вадимом Алєксєєвим. Він підтвердив, що експортує продукцію з окупованих територій.

«Крим, Херсонщина, Запоріжжя — основне (насіння соняшнику та/або ріпаку — прим. ред.) все одно у мене звідти», — розповів він та поскаржився, що російським солдатам на виїзді з Херсонської області доводиться час від часу давати хабарі.

«Вони зупиняють машину і вимагають документи, вони вимагають документи на вантаж і кажуть: має бути перепустка, — зазначає Алєксєєв. – Примушують його (перевізника — прим. ред.), бідного, йти на якийсь компроміс».

Інша російська компанія — «Агротрейд» — фігурує у документах щодо 30 поставок насіння ріпаку загальним обсягом 671,8 т для білоруських підприємств «Новобелицкий комбинат хлебопродуктов» та «Агропродукт».

Директор російського «Агротрейду» — Антон Михайлович Тихомиров, колишній український бізнесмен, який у 2014 році почав співпрацювати з окупаційною адміністрацією півострова: став «керівником» республіканського підприємства «Кримський зерновий елеватор» та обіймав ряд посад в окупаційній владі.

Також до вивезення ріпаку з тимчасово окупованих територій може бути причетна російська компанія «Велес-Агро» та підприємець Лукьянченко. 

Більше деталей розслідування можна дізнатися за посиланням.

Читайте також: Протягом 2023 року росіяни вивезли з Херсонської області щонайменше 34 тис. т зерна — розслідування Схем

  • У серпні 2023 року СБУ зібрала доказову базу на власника одного із провідних агрохолдингів Запорізької області, який організував поставки української сільгосппродукції до рф.
  • У травні 2024 року росія вперше відвантажила зернове судно в окупованому Севастополі до Венесуели. Таким чином росія намагається узаконити торговельні шляхи з окупованих українських територій зі своїми міжнародними партнерами.
  • Влітку росіяни почали вивозити з тимчасово окупованих територій українське зерно до Ірану.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.