30 серпня 2024, 13:40, Світ

Румунія планує викупити вільний міжнародний порт Джурджулешти, що належить ЄБРР

Уряд Румунії на засіданні у середу, 28 серпня, схвалив меморандум про початок переговорів про купівлю вільного міжнародного порту Джурджулешти в Молдові.

Про це повідомляє rfi.fr.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

У Джурджулешті діють два об’єкти портової інфраструктури: Міжнародний вільний порт Джурджулешти, який належить Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), та Державний порт, який належить державі.

«Про продаж Державного порту не йдеться. ЄБРР, власник Міжнародного вільного порту Джурджулешти, веде переговори з кількома потенційними інвесторами, зокрема з Румунії, Туреччини, Нідерландів і Данії. Уряд не буде продавати державний порт Джурджулешти», — повідомив прессекретар уряду Молдови Даніел Воде.

Тим часом уряд Бухареста схвалив меморандум про початок переговорів з ЄБРР щодо придбання через національну компанію Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanta акцій Danube Logistics SRL, якими володіє ЄБРР у ​​вільному міжнародному порту Джурджулешти.

«Йдеться про сумісність і впорядкування вантажних перевезень з метою перетворення екосистеми порту Констанца в одну з найважливіших точок вантажних перевезень у цій частині Європи»,  — зазначив речник уряду Румунії Міхай Константін.

За інформацією молдавських ЗМІ, Danube Logistics є генеральним інвестором і оператором Міжнародного вільного порту Джурджулешти — головного річково-морського порту Республіки Молдова. Починаючи з 2005 року діяльність Danube Logistics зосереджена на розвитку порту, який став одним із найуспішніших на Дунаї.

Danube Logistics SRL належить голландській компанії Danube Logistics Holding BV. Єдиним кінцевим власником групи компаній Danube Logistics є ЄБРР.

Міжнародний вільний порт Джурджулешти дозволяє швартувати річкові судна та морські судна з осадкою до 7 м і місткістю до 10 тис. т.

Порт Джурджулешти — єдиний порт у Республіці Молдова, доступний для морських суден. Розташований на 133,8 км річки Дунай. Межує з Румунією та Україною.

Нагадаємо, поляки можуть взяти участь в приватизації Білгород-Дністровського порту.

Наталія Родак, Latifundist.com, 2024 р.