1 вересня 2024, 09:07, Олійні

Соняшникова олія витісняє оливкову на ринку Іспанії — Асоціація виробників оливкової олії Anierac

За даними найбільшої іспанської асоціації виробників оливкової олії Anierac, у першій половині 2024 року іспанці купили 107 мільйонів літрів (28,3 мільйона галонів) усіх видів оливкової олії порівняно з 179 мільйонами літрів соняшникової олії.

Про це повідомляє Reuters.

Соняшникова олія витіснила оливкову олію з ролі короля кухні в Іспанії, найбільшому у світі виробнику оливкової олії, оскільки зростання цін змушує споживачів переходити на дешевші варіанти.

До цього року оливкова олія була найпопулярнішою олією для приготування їжі в іспанських домогосподарствах, на яку в 2023 році припадало 62% продажів в натуральному вираженні, в той час як на соняшникову олію припадало майже 34%, згідно з даними Міністерства сільського господарства.

«Очевидно, що споживання оливкової олії в Іспанії падає. Є домогосподарства, які раніше купували лише оливкову олію, а тепер вперше купують соняшникову та оливкову олію», — повідомив Прімітіво Фернандес, представник Anierac.

Продажі оливкової олії в натуральному вираженні впали на 18% в порівнянні з першою половиною 2023 року, за даними Anierac. Продажі соняшникової олії в минулому році зросли на 25% в натуральному вираженні.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Пляшка соняшникової олії коштувала в середньому 1,86 євро ($2,07) за літр минулого року, тоді як більш дорогі види оливкової олії коштували понад 6 євро за літр, що на 50% більше, ніж у 2022 році, свідчать офіційні дані.

Водночас, іспанські виробники оливкової олії стверджують, що великі супермаркети отримують величезні прибутки за рахунок споживачів, накручуючи 59% від початкової ціни.

«Початкова ціна нашої продукції зросла лише на 3%. І все одно споживачі платять на 59% більше, купуючи у великих супермаркетах», — каже Карлес Періс Рамос, генеральний секретар фермерської асоціації La Unió.

Але супермаркети заперечують роздування цін.

Педро Рейг, директор Асоціації супермаркетів Валенсійського співтовариства, стверджує, що «ціна на оливкову олію першого віджиму залишалася нижче 10 євро протягом усього 2024 року».

Однак організації споживачів стверджують, що ціни все ще зависокі, незважаючи на повне скасування податку на додану вартість на оливкову олію в Іспанії з 1 липня.

Софія ЯрошенкоLatifundist.com, 2024 р.