2 вересня 2024, 10:04, Овочі та фрукти

Польські фермери не виключають, що повернуться до протестів після завершення польових робіт

Польські аграрії не виключають, що відновлять протести після закінчення польових робіт. Вони заявляють, що потік агропродукції з України руйнує, в тому числі, ринок м’яких фруктів, пише RadioMaryja.pl.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Значне падіння цін зафіксовано в закупівлі малини.

Від 6,5 до 7 злотих — стільки отримують польські виробники за кілограм малини. Це нижче рівня рентабельності. Аграрії побоюються, що закупівельні ціни падатимуть далі і вважають, що це через імпорт фруктів з України.

«Останнім часом спостерігалося значне зниження закупівельних цін, що явно спричинене імпортом з України», — сказав Сильвестр Дзєвульський з Люблінської сільськогосподарської палати.

Як пише видання, Польща не може конкурувати з Україною на міжнародному ринку, оскільки собівартість виробництва там значно нижча і українці не зобов'язані відповідати суворим екологічним стандартам ЄС. Тому є високий ризик втрати зовнішніх ринків. Заморожена малина з Польщі йшла переважно до скандинавських країн. Фермери вважають, що сьогодні «українці хочуть захопити цей ринок», тому звертаються до влади з проханням вжити заходів.

«Введення лімітів залежить від нашої влади. Принаймні так вважають виробники. Цей продукт має доповнювати наш ринок, а не руйнувати його (…). У нас є низка служб на кордоні, які повинні перевіряти весь транспорт, а не вибірково», — зазначив Дзєвульський.

Аграрії не виключають, що повернуться до протестів після завершення польових робіт.

Читайте також: Україна стала другим за величиною постачальником замороженої малини на європейський ринок

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.