3 вересня 2024, 11:07, Україна

Позитивних змін для судновласників, які працюють на ринку Чорного моря, немає — ASAP

Попит в усіх сегментах ринку залишається низьким, причому зерновий сегмент є найактивнішим. Таким чином, незважаючи на наближення осені, у судновласників поки немає іншого виходу, як прийняти умови фрахтувальників. Про це повідомила компанія ASAP.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Цього тижня тиск з їхнього боку був найбільш помітним у сегментах панамаксів і костерів, тоді як ставки для хендісайзів і барж залишаються стабільними.

Фрахтові ставки для панамаксів, які перевозять кукурудзу або пшеницю з глибоководних портів Одеси до південного Китаю, залишаються на рівні 50-51 $/т, тоді як до південного В’єтнаму вони впали на 2 $/т до 45-46 $/т. Ставки до Бангладеш також дещо знизилися — на 1 $/т до 50 $/т.

Румунія планує викупити вільний міжнародний порт Джурджулешти, що належить ЄБРР

Читати також

Фрахт для хендісайзів, що перевозять кукурудзу з глибоководних портів Одеси до східного Середземномор’я, залишається на рівні 18-19 $/т. Ставки до Іспанії та східного узбережжя Італії тримаються на рівні 22-23 $/т і 20-21 $/т відповідно. Фрахт до Тунісу залишається на рівні 24-25 $/т.

Фрахтові ставки для костерів, завантажених кукурудзою, з українських дунайських портів до Мармари знизилися на 1 $/т до 17 $/т, тоді як у напрямку східного узбережжя Греції ставки залишаються стабільними на рівні 18-20 $/т. Ставки до портів східного Середземномор’я знизилися на 2 $/т до 20-21 $/т. Фрахт до ізраїльських портів залишається стабільним на рівні 29-30 $/т. Ставки до східного узбережжя Італії також залишаються без змін на рівні 26-27 $/т, тоді як до Іспанії вони впали на 1 $/т до 28-39 $/т.

Ставки для барж залишаються стабільними. Фрахт для транспортування кукурудзи з Рені чи Ізмаїла до Константи становить 10 /т, ставки на транспортування насіння соняшнику з Рені чи Ізмаїла до Русе чи Сілістри залишаються без змін на рівні 15-16 /т.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.