4 вересня 2024, 09:00, Зерно

Україна стала одним із основних постачальників кукурудзи до Індії

У 2023/24 МР експорт української кукурудзи до Індії пережив бум. З початку 2024 року і до серпня він досяг понад 400 тис. т. Таким чином, Україна стала одним із основних постачальників кукурудзи до Індії, повідомляє ASAP Agri.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Останній такий бум спостерігався у 2019 р. Однак подальші закупівлі української кукурудзи Індією залишаються під питанням.

«Наприкінці серпня продавці заявили про досить високі цінові пропозиції на кукурудзу українського походження для Індії — близько 240 $/т CIF Індія. Але це зовсім неприйнятно для покупців, які вказували рівень близько 230 $/т CIF. Покупці кажуть, що врожай кукурудзи харіф в Індії виходить на ринок у вересні-жовтні, тому попит на українську кукурудзу може відновитися у грудні-січні», — зазначила брокер Atria Brokers Дора Бернардині.

Сильний попит Індії на імпорт кукурудзи пов'язаний із планами збільшити використання кукурудзи для виробництва етанолу у 2024 р. до рекордного рівня — 1,1 млн т у порівнянні з лише 32 тис. т у 2023 р. та повною відсутністю споживання в попередні роки, згідно з даними FAS USDA.

Agricensus писав у лютому 2024 р, що українська кукурудза мала більше шансів на індійському ринку, оскільки Індія послабила вимоги до імпорту українських зернових (включаючи кукурудзу) у листопаді 2023 р. Індія додала Україну до списку країн, які не використовують фуміганти з метилбромідом на зерні.

Читайте також: Україна відновила обʼєми експорту ячменю до Китаю, але їй доведеться конкурувати з австралійським зерном — аналітики

  • Мінагрополітики прогнозує врожай кукурудзи в Україні цьогоріч на рівні 25 млн т.
  • Аналітики USDA у серпневому звіті знизили свій прогноз виробництва кукурудзи в Україні у 2024/25 МР на півмільйона тонн до 27,2 млн т.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.