5 вересня 2024, 09:00, Зерно

Ціни на українське зерно відштовхнулись від дна — ASAP Agri

Ціни попиту та пропозиції на українські зернові збільшилися на 1-2 $/т проти кінця минулого тижня. Офери пшениці з 11,5% протеїном збільшилися до 215-216 $/т FOB глибоководні порти та 216-217 $/т FOB порти Дунаю, повідомили аналітики ASAP Agri в коментарі для Latifundist.com.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Але якщо для продовольчої пшениці це було очікувано, то для фуражної — це виглядає здебільш як акція «за підтримки кукурудзи». За наявності досить високої пропозиції — перспективи зросту по фуражу досить обмежені і будуть залежати від подальшого виходу покупців на ринок. Кукурудза «розправила плечі» з появою покупців на дестінейшенах, але головним чином позиції листопадові», — йдеться у повідомленні.

На найближчі два місяці трейдери вже уклали досить багато контрактів не за найкращими цінами, зазначають аналітики.

«Листопад вважається більш ризиковим, бо повинен на цей період традиційно постукати Китай, бо він же чекає, коли ми таки позбавимося старих стоків, щоб прийти лише на свіженьке», — додали в ASAP Agri.

Учасники ринку підрахували, що не зважаючи на менший врожай, експорт зерна на 58% більший, ніж того року. Найбільший стрибок у поставках припав на ячмінь — плюс 121% на рік, на другому місці пшениця — плюс 87%, на третьому кукурудза — плюс 14% на рік.

За даними аналітиків, є чутки, що Туреччина може зняти заборону на імпорт пшениці, строк якої збігає 15 жовтня. Також увага учасників ринку повертається до погодного фактору та посівних перегонів. Однак темпи сівби ріпаку на 47% нижче, ніж минулого року, коли погода також була суха.

Щодо пшениці та ячменю, то сівба тільки почалася і поки що темпи трохи нижче, ніж минулоріч.

«Більше віри у ціни на продоволку і кукурудзу, фураж повинен тягтися за кукурудзою, ячмінь скоріше за все може зберегти $10 спред з фуражем, або трішки ще віддалитися», — зауважили аналітики.

Читайте також: В Україні стартувала осіння посівна

  • В Україні затвердили граничний обсяг експорту пшениці і суміші пшениці та жита (меслин) згідно з кодом УКТ ЗЕД 1001 у 2024/2025 МР на рівні 16,2 млн т. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.