6 вересня 2024, 17:02, Україна

Фрахт для хендісайзів, що перевозять кукурудзу з портів Великої Одеси до Італії, зріс на 1-2 $/т

Фрахтові ставки на перевезення зерна з України залишаються в основному стабільними на початку вересня з невеликими зрушеннями вгору в сегментах хендісайзів та костерів. У той же час ставки для панамаксів та барж залишаються в основному стабільними з незначними коливаннями, заявив Павло Лисенко, аналітик ASAP Agri, фрахтовий брокер Atria Brokers.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

У сегменті хендісайзів фрахт для суден, що перевозять кукурудзу з глибоководних портів до східного узбережжя Італії, зріс у межах 1-2 $/т до 21-22 $/т. 

Лисенко пояснив, що цього тижня сегмент костерів виглядає більш завантаженим, попит на перевезення зернових вантажів дещо збільшився.

«Однак на ринку все ще достатньо тоннажу, щоб поглинути ці обсяги, в результаті чого ставки для більшості напрямків залишаються без змін. Ставки фрахту для костерів, завантажених кукурудзою, з українських дунайських портів до східного узбережжя Італії зросли на 1 $/т до 26-28 $/т», — зазначив аналітик.

Цього тижня ставки для панамаксів демонструють неоднозначну тенденцію. Фрахт на перевезення кукурудзи з глибоководних портів до південного Китаю впав на 1 $/т до 48-50 $/т

Ринок барж залишається несприятливим для судновласників через постійну нестачу попиту. Однак вони залишають ставки незмінними через поточні проблеми з осадкою на річці Дунай. Фрахт для транспортування кукурудзи з Рені чи Ізмаїла до Константи залишається на рівні 10 .

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.