10 вересня 2024, 10:05, Зерно

Українська пшениця не замінить російську на європейському ринку протягом цього маркетингового року — трейдери

Пшениця українського походження не замінить російську пшеницю протягом цього маркетингового року, заявила брокер в Atria Brokers Гозде Карагоз, посилаючись на слова грецьких покупців.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«З моменту підвищення мита на російські товари в 2024/25 МР, неможливо імпортувати російську пшеницю, оскільки є збір у розмірі 95 євро, тому немає сенсу її імпортувати. Українська пшениця не зможе покрити цю втрату. Країна імпортує лише високобілкову пшеницю з росії, і покрити її з Молдови чи України неможливо. Хоча канадське походження може бути варіантом в цьому випадку. Загалом, якщо Туреччина скасує заборону на імпорт, відбудеться раптове зростання цін, і за цим слід стежити», — сказав трейдер Soya Hellas Янніс Даскалакіс.

За словами Карагоз, ймовірно, ЄС все одно залишиться найбільшим покупцем української пшениці. За даними Єврокомісії, з 1 липня по 19 серпня 2024 року ЄС імпортував до блоку 462 тис. т української пшениці. Таким чином Україна залишається постачальником пшениці до ЄС №1.

Читайте також: Поляризація торгівлі росії і України на зовнішніх ринках неминуча — думка 

  • З 1 липня в ЄС набули чинності значно вищі імпортні мита на деякі російські та білоруські сільськогосподарські товари, серед яких — зерно. Мито на м’яку пшеницю становить 95 євро за тонну, тверду — 148 євро, ячмінь і жито — 93 євро, олійні, олії, шроти та буряковий жом — 50% від митної вартості. Ця продукція також не має доступу до тарифних квот ЄС.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.