13 вересня 2024, 15:10, Україна

В сегменті костерів зростають об’єми зерна для перевезення з України, однак вони поглинаються наявним тоннажем у Чорному морі

Фрахтові ставки на перевезення зерна з України залишаються стабільними, повідомив Павло Лисенко, аналітик ASAP Agri, фрахтовий брокер Atria Brokers.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Незважаючи на деякі позитивні коригування ставок, які спостерігалися минулого тижня на окремих маршрутах, власникам хендісайзів все ще важко підвищувати ставки, оскільки баланс вантаж/тоннаж залишається на користь фрахтувальників. Таким чином, ставки на перевезення кукурудзи хендісайзами з глибоководних портів до східного узбережжя Італії тримається на рівні 21-22 $/т.

Тарифи на перевезення агропродукції вантажівками до ЄС знизилися на 3-5€

Читати також

Експерт пояснив, що на цьому тижні в сегменті костерів спостерігається зростання об’ємів зерна для перевезення з України. Однак ці обсяги все ще легко поглинаються наявним тоннажем у Чорному морі, через що ставки залишаються стабільними. Фрахт на перевезення кукурудзи з українських портів Дунаю до східного узбережжя Італії залишається на рівні 26-28 $/т.

Фрахт для панамаксів, що перевозять кукурудзу або пшеницю з глибоководних портів до південного Китаю, залишається незмінними на рівні 48-50 $/т.

Позитивних зрушень для власників барж не спостерігається, оскільки потік зернових вантажів з українських портів залишається вкрай обмеженим. Проте поточні проблеми з осадкою на Дунаї дають можливість судновласникам тримати ставки на попередніх рівнях. Фрахт для транспортування кукурудзи з Рені чи Ізмаїла до Констанци залишається на рівні 10 .

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.