16 вересня 2024, 16:00, Зерно

WSJ: Торгівля росії краденим українським зерно вже сягнула $1 млрд

Росія та її пособники продали краденого на окупованих територіях України зерна на майже $1 млрд. На окупованих територіях України росіяни або відбирали врожаї, або скуповували їх за безцінь, часто — примусово, йдеться у матеріалі Wall Street Journal, пише Lb.ua.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Цей «бізнес» має широку мережу клієнтів, до якої входять відповідальні за російське вторгнення фірми, пише видання. Також до торгівлі краденим зерном причетна компанія, що пов'язана з Революційною гвардією Ірану, кримський бізнесмен Ганага, що через свою компанію Agro-Fregat LLC співпрацює з Сирією та Ізраїлем, а також фірма, яка торгує з ОАЕ.

Як повідомляють «Тексти», більшість викраденого зерна експортували маленькими кораблями або по землі. За їхніми даними, загальна вартість вкраденого росіянами зерна може сягати $6,4 млрд. 

За даними уряду США, трьома суднами, які експортують великі обсяги нелегального зерна, через мережу корпоративних організацій володіє російська державна Об'єднана суднобудівна корпорація, яка також виробляла військові кораблі, з яких обстрілювали Україну. 

Ринком збуту кримського зерна є Ємен та Іран. За повідомленнями української влади, Єгипет, Ізраїль та Ліван припинили купувати зерно після того, як їм вказали на те, що воно викрадене. 

Читайте також: Журналісти отримали доступ до російської системи «Зерно» і зʼясували, куди росіяни торік вивозили ріпак з Херсонщини

  • У травні 2024 року росія вперше відвантажила зернове судно в окупованому Севастополі до Венесуели. Таким чином росія намагається узаконити торговельні шляхи з окупованих українських територій зі своїми міжнародними партнерами.
  • Влітку росіяни почали вивозити з тимчасово окупованих територій українське зерно до Ірану.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.