Сьогодні, 16:58 Світ

Болгарія заявляє про збільшення імпорту яєць з України в 5 разів і просить Єврокомісію його заборонити

Міністр сільського господарства Болгарії Георгій Тахов звернувся до Єврокомісії з проханням заборонити імпорт до країни українських яєць. Про це стало відомо під час засідання Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства, яке проходить в Брюсселі.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За його словами, внутрішнє виробництво сильно страждає від імпорту яєць з України. Тахов заявив, що за перше півріччя 2024 року імпорт яєць з України до Болгарії зріс в 5 разів, а оголошені імпортні ціни значно нижчі від болгарських.

Міністр обґрунтував запит тим, що захисні заходи, вжиті досі на рівні ЄС, не досягають очікуваного стримувального ефекту і не є достатнім фактором для полегшення ситуації на ринку яєць у Болгарії.

«Кожна країна стежить за нормальним перебігом бізнес-процесів у своїй країні, щоб захистити інтереси своїх сільгоспвиробників. Ми за тверду підтримку народу України, але це ні в якому разі не повинно коштувати банкрутства та порушувати права наших аграріїв», — зазначив він.

Тахов уточнив, що йдеться про свіжі курячі яйця, які, окрім великої напруги, призвели ще й до банкрутства болгарських птахофабрик.

«Ми вже сьогодні хочемо зупинити імпорт яєць, поки регулюємо ринок. Ми надали ЄК дані, на основі яких можна прийняти рішення», — додав Тахов.

Читайте також: Іспанські фермери анонсували протест в порту через імпорт зерна з України

  • Європейський Союз з 2 липня відновив мита на український цукор та яйця. Додатковий імпорт продовжуватиметься за митами режиму найбільшого сприяння.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.