25 вересня 2024, 17:07, Зерно

Експорт ячменю з України значно скоротився через зменшення закупівель Китаєм

Експортні темпи ячменю в перші 2 місяці сезону були багатообіцяючими і сильно випереджали показники попередніх сезонів, повідомляє «УкрАгроКонсталт».

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Основними покупцями українського ячменю в липні-серпні стали:

  • Китай — 631 тис. т,
  • Лівія — 110 тис. т,
  • Іспанія — 103 тис. т.

«Та зі зменшенням купівельного апетиту Китаю у вересні експортні темпи значно скоротились. Як стало відомо наприкінці серпня, Китай вирішив підтримати локальних виробників і припинив закупівлю зерна з-за кордону. Як довго протримається ця заборона — невідомо, але в грудні на ринок вийде австралійський ячмінь, з яким Україні по ціні буде дуже важко конкурувати», — йдеться у повідомленні.

За словами аналітиків, ціна на ячмінь за останній місяць не зазнала великих змін, а фермери стримували продажі в очікуванні кращої ціни. На середину вересня попит на ячмінь з боку трейдерів був низьким, але ринок фуражної пшениці та кукурудзи був активним, що може підтягнути ціну і на ячмінь.

«Головним фактором наразі є попит зі сторони Китаю. Україні ще залишилось експортувати близько 1,4 млн т ячменю в 2024/25 МР. Практика останніх років показує, що можна вигідно продати ячмінь і весною. Тому є ймовірність, що деякі обсяги ячменю фермери притримають на другу половину сезону», — додали в «УкрАгроКонсталт».

Читайте також: Україна відновила обʼєми експорту ячменю до Китаю, але їй доведеться конкурувати з австралійським зерном — аналітики

  • Станом на 25 вересня Україна експортувала 1,2 млн т, що вдвічі менше за показник в наалогічний період минулого сезону.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.