Вчора, 11:06 Світ

Сектор кукурудзи в Індії переживає бум, врожай може зрости до 39 млн т у поточному МР — аналітики

На відміну від пшениці, сектор кукурудзи в Індії переживає бум, зазначив Рахул Чаухан з Grain India, на Trend&Hedge Club 25 вересня.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Виробництво кукурудзи суттєво зросло, збільшившись з 31,65 млн т у 2020/21 МР до 37,5 млн т прогнозованих у 2024/25 МР за даними USDA.

Рахул Чаухан очікує, що виробництво може зрости до 39 млн т у поточному МР, оскільки кукурудза зараз має найбільший маржинальний дохід для фермерів в Індії.

«Вони отримують дуже хороші ціни, тому мають стимул збільшувати виробництво», — сказав він.

Ціни на кукурудзу наразі перевищують Мінімальну підтримувану ціну (MSP) у розмірі 2225 рупій/т і коливаються в межах 2300-2400 рупій/т, тоді як 10 років тому ціна становила лише 900 рупій/т. Це зростання цін стимулювало інтерес фермерів до виробництва кукурудзи. Бум значною мірою пов'язаний зі зростанням попиту на виробництво етанолу, і врожай «розкуповується як гарячі пиріжки» на місцевих ринках.

Загальне внутрішнє споживання кукурудзи в Індії, за прогнозами USDA, досягне 38,4 млн т у 2024/25 МР або навіть 40 млн т за оцінками Рахула Чаухана, що значно більше порівняно з 27,85 млн т у 2020/21 МР.

«Однак ринок кукурудзи може зіткнутися з новими викликами, оскільки уряд послаблює регулювання виробництва етанолу з цукру під час пікового періоду переробки цукрової тростини (листопад-грудень), що потенційно може посилити тиск на ціни кукурудзи в цей період», — йдеться у повідомленні.

Щодо імпорту кукурудзи в Індію — він зростає через високі ціни та місцевий попит. Однак Індія імпортує лише не-ГМО кукурудзу з умовою 50% мита на імпорт. Проте, оскільки ця культура є важливою частиною кормової індустрії, уряд дозволив імпортувати 0,5 млн т кукурудзи зі ставкою мита 15% за квотою TRQ.

Читайте також: Україна стала одним із основних постачальників кукурудзи до Індії

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.