Сьогодні, 14:07 Зерно

Ціни на українську кукурудзу сягнули 200$/т — ASAP Agri

Як передбачалося минулого тижня, закупівельні ідеї на спотові партії української кукурудзи досягли 200 $/т на базисі CPT глибока вода. Останнього разу такий рівень цін спостерігався у квітні 2023 року, повідомив у коментарі Latifundist.com Олів'є Буйє, керівник аналітичного відділу та інсайтів ASAP Agri.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Минулого тижня оператори ринку повідомляли, що купівельні ціни на кукурудзу піднялися до 197 $/т на тому ж базисі, але в п'ятницю трохи відкотилися назад.

«З самого понеділка ціна на українську кукурудзу демонструє стійкість. Основну підтримку забезпечує глобальний ринок, де кукурудза на CBOT продовжує зростати і досягла 3-місячного максимуму. У цьому контексті повідомлення про дефолти деяких продавців на базисі CPT спровокували додаткове підвищення попиту. Покупці змушені покривати свої короткі позиції на фізичному ринку, що по інерції збільшило попит на спотові поставки», — говорить аналітик.

За його словами, водночас аграрії залишаються стриманими у продажах, оскільки ціни продовжують зростати. Багато з них віддають перевагу зберіганню зерна на складах, ніж грошам на рахунках у гривні. З листопада 2023 року національна валюта поступово слабшає, і осінні девальвації залишаються в пам'яті аграріїв.

Наразі українська кукурудза коштує на 30 $/т вище за CBOT, що робить її менш конкурентоспроможною порівняно з американською кукурудзою на деяких ключових ринках, наприклад, у Іспанії. Проте фермери продовжують наполягати на своїх 200+ $/т для спотових продажів, що може підтримати ринок у короткостроковій перспективі також і на базисі CIF дестінейшени. Це створює високі ризики для продавців на базисах FOB та CIF, додав Олів'є Буйє.

Читайте також: «Потрібно дотиснути трейдерів на справедливу ціну». Чому фермери не поспішають продавати урожай?

  • Станом на 2 жовтня Україна експортувала у 2024/25 МР 2,8 млн т кукурудзи.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.