Сьогодні, 12:25 Зерно

Reuters: Єгипет планує значно скоротити імпорт пшениці

Єгипет розробив план скорочення імпорту пшениці та зменшення витрат на субсидований хліб, який передбачає додавання до нього кукурудзи або сорго, повідомили Reuters п’ять джерел у галузі.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Ці пропозиції можуть заощадити уряду мільйони доларів, але зіткнуться з протидією з боку пекарів і борошномелів.

Відповідно до останнього плану міністерства постачання, який був представлений пекарям і борошномелам наприкінці вересня, починаючи з квітня 2025 року кукурудзяне борошно буде змішуватися з пшеничним у співвідношенні 1:4. Це дозволить заощадити близько одного мільйона тонн пшениці, зазначили два джерела видання.

Введення кукурудзяного борошна як інгредієнта могло б дозволити істотно заощадити тверду валюту, якщо використовуватиметься місцева кукурудза, а не імпортована.

Згідно з даними LSEG, російська пшениця, на яку значною мірою покладається Єгипет, коштує близько 220 $/т, тоді як кукурудза коштує близько 200 $/т.

«У найкращому випадку уряд міг би заощадити приблизно 35-41 $/т», — сказав Хешам Соліман, каїрський трейдер.

Згідно з бюджетом на 2024-2025 роки, міністерству постачання Єгипту потрібно близько 8,25 млн т пшениці на рік, щоб субсидований хліб був доступний для понад 70 млн єгиптян. Приблизно 3,5 млн т пшениці закуповується на місцевому рівні, а решта імпортується.

Читайте також: Єгипет уклав угоду на імпорт 3 млн т чорноморської пшениці

  • Врожай пшениці в Єгипті цьогоріч прогнозується на рівні 9,2 млн т, порівняно з 8,87 млн ​​т роком раніше.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.