11 жовтня 2024, 09:00, Зерно

Ціни на продовольчу, фуражну пшеницю та кукурудзу майже зрівнялися на українському ринку — аналітики

На фізичному ринку ціни на пшеницю та кукурудзу майже зрівнялися на базисі CPT POC. Це доволі рідкісне явище, яке варто відзначити, розповів у коментарі Latifundist.com Олів'є Буйє, керівник аналітичного відділу та інсайтів ASAP Agri.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Станом на 10 жовтня, премія за продовольчу пшеницю порівняно з фуражною становить всього $5, тоді як у другій половині липня вона досягала $30 через велику пропозицію фуражної пшениці, що з'явилася на ринку після збору врожаю. Ця ситуація, безумовно, підтримує ціни на продовольчу пшеницю, водночас тиснучи на фуражну.

Останніми днями на умовах CPT, як і FOB, кукурудза торгується за вищими цінами, ніж фуражна пшениця. Виробники комбікормів і тваринники почали використовувати більше фуражної пшениці замість кукурудзи. Ця тенденція спостерігається не лише в Україні, а й на світовому ринку.

Наприклад, Atria Brokers отримала підтвердження цього тренду від турецьких покупців. Проте 10 жовтня Туреччина змінила свою політику імпорту: замість 35-40$/т за ліцензійною схемою, тепер діє 5% мито для імпорту 1 млн т кукурудзи (що еквівалентно приблизно 12$/т). Очікується, що це стимулюватиме інтерес покупців до спотових поставок.

«Чи врахує USDA цю ситуацію в своєму щомісячному звіті, який буде опубліковано в п'ятницю? Одне зрозуміло напевно: поточний розрив у цінах на продовольчу пшеницю та кукурудзу не є сталим і незабаром зміниться. Основне питання полягає в наступному: чи зростуть ціни на продовольчу пшеницю, чи знизяться ціни на кукурудзу? З огляду на поточні фактори, перший сценарій здається більш ймовірним. Водночас, усі погляди спрямовані на росію, чий експорт пшениці вже привернув увагу як ринку, так і влади. Усі чекають результатів зустрічі російських експортерів 11 жовтня», — зазначив Олів'є Буйє.

Читайте також: Ціни на продовольчу пшеницю зрівнялися не лише з фуражною, а й з кукурудзою — Spike Brokers

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.