Сьогодні, 15:15 Олійні

Соєві боби втрачають своє лідерство — ASAP Agri

Публікація звіту USDA не принесла значних змін у глобальному балансі соєвих бобів. Попри стабільні показники для світу та США, ф'ючерси пішли в негативну зону після виходу звіту і продовжують знижуватися з початку тижня. Ціни на поставки в листопаді вже опустилися нижче 10 $/бушель. Про це в коментарі Latifundist.com розповів керівник аналітичного відділу та інсайтів ASAP Agri Олів'є Буйє.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Ринок звертає все більше уваги на значне накопичення запасів у світі, яке буде зафіксовано впродовж цієї кампанії — від 112,3 до 134,6 млн т. За це збільшення запасів відповідатимуть ключові експортери: Бразилія (+5,9 млн т), США (+5,6 млн т) та Аргентина (+4,8 млн т).

Як наслідок, соя втрачає своє лідерство на аграрному ринку, зазначає Буйє. Співвідношення цін соя/кукурудза поступово знижується до середнього рівня в 2.2. Таким чином, ринки зернових втрачають підтримку з боку сектора олійних культур. У короткостроковій перспективі не можна виключати подальше падіння цін на сою до 9,54 $/бушель, що відповідає рівню опору, який спостерігався в середині серпня.

«Реакція на ціни в Україні не змусила себе чекати — вони теж увійшли в спадний тренд. На цьому етапі логічно запитати: чи вплине це на інші олійні культури, такі як ріпак і соняшник? Можливо що ні. Чому? Справа в тому, що соя на 20% залежить від ринку рослинних олій, тоді як ріпак і соняшник — на 45%. До того ж, уже прогнозується дефіцитний баланс ріпаку в ЄС у 2025/26 МР та низький рівень виробництва соняшнику цього року, що має деякою мірою захистити ці культури від різкого падіння цін. Українським виробникам варто розраховувати на підтримку світового ринку рослинних олій», — додав аналітик.

Читайте також: Деякі заводи відмовилися від переробки соняшника і перейшли на сою, щоб зберегти рентабельність