Сьогодні, 10:05 Зерно

росія офіційно заборонила імпорт пшениці з Казахстану. Учасники ринку впевнені, що це відповідь на повну заборону поставок російської пшениці

Федеральна служба з ветеринарного та фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) з 17 жовтня 2024 року ввела тимчасову заборону на постачання з Казахстану сільгосппродукції кількох видів. Термін зняття обмежень невідомий, пише ElDala.kz.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

У списку — пшениця (м'яка та тверда), сочевиця, насіння льону олійного.

При цьому дозволено транзит всієї цієї продукції через територію росії за умови оформлення казахстанською стороною фітосанітарних сертифікатів безпосередньо на країну кінцевого призначення та перевалки зерна одразу з вагонів у трюми судна.

Повна заборона (без дозволеного транзиту) вводиться для поставок з території Казахстану в росію томатів, перців, насіння соняшника (на насіння) походженням третіх країн та динь казахстанського походження.

«Ні в кого з учасників ринку не викликає сумнівів той факт, що введені обмеження — заходи росії у відповідь на повну заборону поставок російської пшениці в Казахстан, введену наприкінці липня і чинну до кінця 2024 року. Уряд РК пішов на цей крок в очікуванні високого врожаю цього сезону, щоб не допустити обвалу цін на зерно на внутрішньому ринку країни», — пише видання.

Читайте також: Казахстанські експортери зіткнулися з блокуванням поставок зерна до росії через фітосанітарні вимоги — Reuters

  • У серпні Казахстан повністю заборонив імпорт російської пшениці.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.