Сьогодні, 15:16 Світ

Глобальні поставки цукру можуть скоротитися до найнижчого за останні шість років рівня

Згідно з даними торгової компанії Czarnikow Group Ltd, глобальні поставки цукру скоротяться до найнижчого рівня за останні шість років на початку 2025 року, оскільки посуха перешкоджає виробництву в найбільшому експортері Бразилії, пише Bloomberg.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Посуха погіршила умови врожаю цукрової тростини, обмеживши здатність заводів виробляти цукор в останні місяці поточного сезону та сигналізуючи про затримку початку збору врожаю наступного року, сказав Педро Мізутані, керівник відділу торгівлі цукром-сирцем у Чарнікові.

За даними консалтингової компанії Datagro, очікується, що цього року на цю країну припадатиме майже 75% усього цукру-сирцю, що продається у світі.

За словами Мізутані, збирання цукрової тростини в основному виробничому регіоні Бразилії розпочнеться не раніше другої половини квітня, тобто на кілька тижнів пізніше, ніж зазвичай. Преміальні трейдери платять за доставку цукру у березні, а постачання за травень різко зросли з вересня, відображаючи обмеженість.

Луїс Сільвестр Коельо, головний трейдер Sucres et Denrees SA у Бразилії, заявив під час тієї ж конференції, що в першому кварталі поставки мають бути «дуже обмеженими», оскільки зниження виробництва в Бразилії стримується зниженням попиту та збільшенням врожаю в Китаї. 

Читайте також: Виробництво цукру в Бразилії в сезоні 2024/25 може бути меншим, ніж прогнозувалося

За підсумками 2023/24 маркетингового року (вересень 2023-серпень 2024) Україна експортувала 691,8 тис. т цукру, з яких 77% відправлено в країни ЄС, 23% — на світовий ринок.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.