11 жовтня 2021, 17:45, Олійні

Немає підстав очікувати на падіння цін на олійні — аналітик

Наразі немає підстав розраховувати на падіння цін на олійні, а весь паливний сектор цьому лише допомагає.

Таку думку висловив директор аналітико-консалтингової компанії Barva Invest Ukraine Юрій Гаврилюк в коментарі Latifundist.com.

«У зв'язку з відносно невеликим обсягом виробництва пальмового масла в Малайзії і стабільно високим попитом на нього з боку Китаю та Індії ми отримали зростання ціни. Це дало підтримку цін на соняшникову олію відповідно і самому соняшнику», — розповів Юрій Гаврилюк.

Водночас, як зазначив експерт, українські аграрії не поспішають продавати соняшник. Юрій Гаврилюк пояснив, що у фермерів достатньо фінансування, а питання звільнення місця в складах вирішується в першу чергу продажем пшениці та інших ранніх культур.

«Відповідно, навіть незважаючи на плановий рекордний врожай, ми бачимо стабільно високу ціну на соняшник. Краш-маржа переробника поки досить комфортна, хоча і не така висока, як зазвичай в цей період», — прокоментував Юрій Гаврилюк.

Крім того, як додав аналітик, види рослинної олії частково взаємозамінні, і трейдери купують ту, яка дешевше. Зараз соняшникова олія найдешевша. При цьому нафта і ПММ корелюють з олією, тому що її використовую при виробництві біодизеля.

Нагадаємо, що департамент BASF Agricultural Solutions виводить на ринок перший гібрид соняшнику традиційної системи вирощування.