23 лютого 2022, 16:48, Добрива

Російська агресія підтримує високі ціни на ринку добрив і створює ризик зменшення постачання аміаку і азотних добрив — Рубан

В середині лютого 2022 р. більшість азотних добрив на українському ринку продемонстрували тенденцію до зменшення цін. Наразі ці позитивні для споживачів добрив зміни знаходяться під загрозою.

Таку думку висловив директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива» (UMF) Сергій Рубан в коментарі для Latifundist.com.

Експерт зазначив, що світові ринки відповіли обмеженим зростанням на загострення агресивних дій Росії.

«В першу чергу це стосувалося цін на карбамід,селітру і аміак. Така нервова реакція операторів ринку цілком зрозуміла і очікувана. Однак питанням є тривалість тренду. Якщо ескалація продовжиться, можна очікувати, що період високих ринкових цін на азотні, а можливо і фосфатні добрива триватиме», — прокоментував Сергій Рубан.

За його словами, остаточні висновки про можливе відновлення тенденції зростання цін можна зробити лише на початку наступного тижня. Але зараз спостерігається збільшення цін по контрактам на карбамід +$15-20 за т, і стабілізація цін на селітру і аміак.

До внутрішньоукраїнських ризиків, які пов'язані з подорожчанням добрив входять три фактори, а саме:

  • девальвація гривні змусить імпортерів і національних виробників перераховувати собівартість добрив;
  • ризик повної зупинки транзиту через територію Росії може обмежити постачання в Україну туркменського карбаміду, узбецької селітри, карбаміду і сульфату, казахської селітри і фосфатних добрив;
  • Найбільшим ризиком є зупинка, чи обмеження постачання російського аміаку.

«Цей ризик змушує українських операторів ринку аміаку менш оптимістично дивитися на потенційну цінову політику березневих і квітневих партій аміаку. А в окремих випадках ставить питання про фізичну можливість виконання раніше укладених контрактів», — наголосив директор з маркетингу UMF.

За його словами, ризик обмеження, чи зупинки постачання аміаку вдарить також по виробництву селітри в Україні. Крім того, імпортований аміак традиційно є альтернативою дорогому природному газу при виробництві селітри на українських підприємствах.

«Означені ризики в кращому випадку матимуть наслідком зупинку тренду зниження цін на добрива в Україні, в гіршому — призведуть до відновлення попередніх цінових рівнів. Чи навіть зростання цін на 500-1000 грн за т», — підсумував він.

Нагадаємо, можливо, ще не всі аграрії визначилися, чи будуть вони скорочувати використання азотних добрив, чи ні. Але виробники цих добрив очікують зростання попиту на свою продукцію.