Виробники добрив очікують зростання попиту на свою продукцію перед посівною кампанією

Можливо, ще не всі аграрії визначилися, чи будуть вони скорочувати використання азотних добрив, чи ні. Але виробники цих добрив очікують зростання попиту на свою продукцію.

Таку думку висловив голова правління компанії «Рівнеазот», що входить до азотного бізнесу Group DFМихайло Заблуда в матеріалі «Кукурудза чи соя? Чи вплине подорожчання добрив на вибір?» на Latifundist.com.

Михайло Заблуда

голова правління ПрАТ «Рівнеазот»

«Попри непросту ситуацію на ринку мінеральних добрив через ціни на газ, попит на продукцію нашого підприємства зберігається на високому рівні. Особливо це стосується ВАС (вапняно-аміачна селітра), обсяги виробництва якої зросли найбільше. Ми прогнозуємо зростання сезонного попиту на добрива в лютому-березні 2022 року. Насамперед збільшиться попит на аміачну селітру — це найбільш затребуваний продукт».

В матеріалі зазначається, що хто працює на ринку не перший рік, знає, що добрива краще купувати в несезон, коли низькі ціни. Так само очевидно і те, що не у всіх доходять до цього руки, або не вистачає грошей. Але це не є підставою відмовлятися від необхідних ТМЦ. Головний агроном ПП «Верлоцьке» Віктор Ковальчук сказав, що підприємство закупило частину азотних добрив у вересні, коли вже почалося подорожчання. Решту придбали в грудні. 

«Звісно, що подорожчання міндобрив відобразиться на собівартості вирощуваних культур. Витрати на добрива займають 40% у собівартості. Загалом цього року витрати на посівну зростуть не менше ніж на 25%», — підсумував Віктор Ковальчук. 

За словами заступника директора з ведення рослинництва Андрія Патрила, у фермерському господарстві «Персей Агро» будуть розраховувати кількість азотних добрив так, щоб їх вистачило на врожайність кукурудзи 10 т з 1 га в заліковій вазі.

Нагадаємо, що агрохолдинги, якщо і змінюватимуть цього сезону структуру посівів, то, ймовірніше, виходячи зі своїх стратегічних  міркувань, а не внаслідок зростання цін на добрива. Принаймні в Україні точно не планується такого значного перерозподілу, як у США.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus