18 квітня 2022, 17:11, Світ

Європейські порти зупиняють обслуговування кораблів, пов'язаних з рф

У всіх державах Європейського союзу, які мають морські або річкові порти почала діяти директива про заборону входу до портів кораблів пов'язаних з росією.

Про це пише «Економічна правда»‎.

Зазначається, що п’ятий пакет санкції ЄС містить норму про те, що вхід до морських і річкових портів заборонений для всіх суден, зареєстрованих під російським прапором. Як порахували у Єврокомісії, наразі діє 2873 торгівельних корабля, з російським прапором, всі вони потраплять під санкції. 

Додається, що зміна формальної реєстрації не допоможе обійти цю санкцію: рішення ЄС поширюється також на усі кораблі, що позбавилися російського прапора після 24 лютого 2022 року. Однак існує загальноєвропейський виняток з цього правила — рішення не буде поширюватися на ті кораблі, що опинилися у скруті —  наприклад, подали сигнал SOS (Mayday). Рішення про допуск таких кораблів буде ухвалюватися індивідуально.

Разом з тим повідомляється, що державам-членам дозволено ухвалювати обґрунтовані винятки, як-то для суден, які перевозять енергоносії, харчові продукти та фармацевтичні препарати до країн ЄС.

Відмічається, що раніше повідомлялося про активізацію цієї норми у портах Італії, Болгарії, Румунії тощо.

Нагадаємо, що засновник компаній «ТІС» Андрій Ставніцер висловив думку, що через блокаду портів Україні знадобиться понад три роки, щоб вивезти врожай.