20 квітня 2022, 17:17, Олійні

В Україні очікується скорочення споживання соняшникової олії

Міграція населення через війну, ймовірно призведе до скорочення внутрішнього споживання соняшникової олії. Тенденція може спостерігатись вже до кінця поточного сезону

Про це пише «АПК-Інформ».

Повідомляється, що згідно з оновленими даними ООН, на початок квітня Україну залишили 4,44 млн громадян. Нині триває внутрішня міграція зі східних областей у більш безпечні центральні та західні. Відтак, до скорочення додається регіональний перерозподіл споживання.

За оцінками аналітиків, внутрішнє споживання олії в Україні за сезон в цілому може знизитися відносно попереднього МР на 13% і складе близько 400 тис. т.

«В разі якщо війна продовжиться, але бойові дій будуть проходити приблизно в тих межах, що спостерігались на початок квітня, тенденція скорочення внутрішнього споживання на 2022/23 МР може зберігатися. Але буде залежати перш за все від того, скільки триватиме війна, наскільки покращиться/погіршиться ситуації в країні та, як наслідок, подальшої міграційної динаміки українців», — йдеться в повідомленні.

Додається, що це вже друге, але значно більше скорочення внутрішнього споживання олії в Україні за останні 10 років.

Нагадаємо, аналітик USDA Карен Браун повідомляє, що ціни на світовому ринку сої зростають на тлі побоювання щодо поставок.