4 травня 2022, 15:36, Світ

В дунайських портах в 4 рази виросли ціни на перевалку вантажів — радник МВС

Через блокаду українських морських портів військами рф ціна перевалки вантажів в дунайських портах за місяць виросла в три-чотири рази.

Про це розповів радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко на своїй сторінці в Facebook

За його словами, порти Ізмаїл та Рені до лютого 2022 року не мали великого попиту та ставка перевалки була на рівні $5-6 т, вартість флоту по маршруту до Констанци (Румунія) $9-10 т. 

Радник міністра уточнив, що з початком війни ціна на послуги перевалки зросла до $12 т, та кожні 5 днів збільшувалася. Спочатку ціна трансформувалася в євро, потім ціна у квітні зросла до $15 т, травень вже номінували по $20 т. Вартість флоту зросла в середньому в три-чотири рази.

«Збільшення в чотири рази — це вже не ринок, а шантаж. Ми говоримо про важливість експорту, але, на жаль, все це перетворюється в можливість заробляти одиницям, а не в можливість хоч якось підтримати економіку», — зауважив Вадим Денисенко.

Нагадаємо, що уряд планує встановити держрегулювання цін на перевалку зерна, якщо компанії не почнуть адекватно реагувати та повернуться до нормальних ринкових ставок.