28 липня 2022, 11:52, Світ

рф шукає союзників представляючи Стамбульську зернову угоду як «‎жест доброї волі»‎ з боку кремля — The Conversation

Нещодавнє турне міністра закордонних справ сергія лаврова по Африканському континенту покликане завоювати союзників, які допоможуть росії боротися проти Заходу.

Про це йдеться в колонці директора Африканського центру стратегічних досліджень Джозефа Сігла на The Conversation.

Зазначається, що на поточних зустрічах лавров, імовірно, представить угоду про розблокування українського зерна як жест доброї волі з боку кремля, хоча саме росія винна у світовій продовольчій кризі. 

Відзначається, що загальний обсяг російських прямих інвестицій в Африку не перевищує 1%, однак її геополітичний вплив чималий: 25 із 54 африканських країн утрималися чи не голосували за засудження повномасштабного вторгнення рф в Україну на Генеральній Асамблеї ООН у березні. 

«‎Такий вплив можна пояснити розміщенням російських найманців, які стримують повстання, масштабними дезінформаційними кампаніями, торгівлею зброєю та дорогоцінними металами»‎, — пише видання. 

Читайте також: «‎Стамбульська сага про українські порти. Які перспективи та ризики експорту зерна»‎ 

У виданні відмітили, що росія показово встановлює ці партнерства не з державами, а здебільшого з конкретними лідерами, часто сумнівної легітимності. Вони від дружби з москвою мають політичний і фінансовий зиск.

«Із глобальної точки зору, росія пропонує африканським державам приєднатися до світового порядку, в якому права людини та демократія нічого не варті, а єдине, що має зміст, ― це сила. Це небезпечно для африканців, адже інвестиції на континент надходять від західних демократій, які зважають на дотримання верховенства права. Відвертаючись від Заходу в бік рф, африканські лідери шкодять щонайменше потоку інвестицій‎»‎, — пише Сігл.

Нагадаємо, що всупереч підписанню Стамбульської зернової угоди страховики, банки та брокери не поспішають укладати договори, через небезпеку, яку несуть заміновані акваторії українських портів та російські ракетні обстріли.