18 листопада 2022, 16:50, Олійні

Фермер поділився досвідом вирощування без добрив

Добрива в господарстві «Відродження» майже не вносили. Проте аграрій оцінює цьогорічний врожай, як хороший.

Про це розповів керівник господарства Володимир Стрикиця в матеріалі «У сезоні 2022 ми обійшлись без добрив і вийшли на хорошу врожайність‎» на Kurkul.com.‎ 

«Пшениця дала до 3 т/га, хоча подекуди траплялось і до 5 т/га. Соняшник ще збираємо, бо до того були дощі та вибухи. На тому полі, що вже зібрав, отримав 2,4 т/га. Хоча бачу, що залишились ділянки і з кращим урожаєм», — поділився аграрій.

Він також додав, що завжди особливу увагу приділяв посівному матеріалу. Раніше фермер купував насіння світових торгових марок, зокрема Syngenta, Aspria Seeds, а також в Сумському інституті агропромислового виробництва. Пізніше почав співпрацювати з компанією Євросем й останні 3 роки купує гібриди соняшнику тільки цієї марки.

«Вже кілька років працюю з фірмою Євросем. Насіння дешевше, ніж я купував раніше, але якість краща. Я порівнював: якщо внести всі добрива та дотримуватись технології, то врожайність не відрізняється від імпортних аналогів», — розповів аграрій.

Для прикладу, цього року фермер взагалі не вносив добрива та гербіциди, але почав збирати соняшник із показником врожайності 2,4 т/га. Коли зібрали повністю гібрид Аякс, то середня врожайність склала 3,4 т/га.

«Я більше стараюся брати класичні сорти від Євросем — це Аякс та Аркона. Хоча і Пегас сіяв. Навіть якщо просто глянути на євросемівське насіння — бачиш одразу якість. Воно все відкаліброване, без пошкоджень. Видно, що виробники відповідальні. У інших компаній я купував, то і побите було, і дрібне», — додав він.

Читайте також: «‎Супергерої на українських полях, або Знайомство з Євросем»

Нагадаємо, ціни на соняшник тримаються стабільно на рівні минулого тижня.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.