25 квітня 2024, 10:11, Зерно

Імпорт Литвою зерна з росії та білорусі знизився на 95%, транзит виріс майже вдвічі

Посилення контролю за ввезенням до Литви зерна з росії та білорусі майже зупинило його імпорт до країни. Про це заявила директор Державної продовольчо-ветеринарної служби Литви Аудроні Мікалаускене, повідомляє LRT.

«Посилення контролю за ввезенням до Литви зерна з РФ та Білорусі майже зупинило імпорт зерна, однак його транзит на інші ринки країн ЄС значно збільшився», — повідомили у Державній продовольчо-ветеринарній службі Литви.

Очільниця служби Аудроні Мікалаускене зазначила, що після 18 березня спостерігається скорочення імпорту з росії та білорусі до Литви на 95%, але є зростання транзиту.

З 18 березня Державна продовольчо-ветеринарна служба перевіряє кожен вагон чи транспортний засіб з зерном, що ввозиться з країн підвищеного ризику — росії та окупованих нею регіонів та з білорусі, перевіряє походження зерна і, як і раніше, перевіряє, чи немає у партіях зерна, призначених для ринку ЄС, заборонених домішок.

За словами Мікалаускене, з 1 січня до 18 березня через Литву було перевезено 184 партії зерна на ринки Німеччини, Данії, Франції, Бельгії, Чехії та інших країн ЄС, а з 18 березня по 16 квітня — 317 партій.

«Це означає, що кількість перевезень до інших країн ЄС з рф та білорусі через Литву збільшилася майже вдвічі», — сказала Мікалаускене.

Мікалаускене підкреслила, що лише минулого тижня через порт Клайпеди було перевезено 25 партій зерна, призначених для ринку Німеччини.

Читайте також: В Литві підозрюють, що росія може продавати вкрадене в Україні зерно через балтійські порти

  • Сейм Литви 14 березня ухвалив резолюцію із закликом заборонити на європейському рівні імпорт зерна з росії та білорусі.
  • З 15 березня Литва ввела суворіший контроль за зерном, яке ввозиться з росії та інших країн підвищеного ризику.