2 травня 2024, 20:00, Олійні

Україна може збільшити переробку за рахунок олійних, які експортуються. Це більше 6 млн т додаткової сировини — Головін

Олійних культур, які виробляються в Україні — соняшника, ріпака і сої, достатньо, щоб завантажити переробні заводи, заявив в інтервʼю для Latifundist.com комерційний директор «Кернел Трейд» в Україні Олександр Головін

«Так, на ринку соняшнику є певний профіцит потужностей. Але з іншого боку є і потенціал для нарощування переробки за рахунок культур, які сьогодні експортуються як сировина — ті ж соя і ріпак. Це 6+ млн т додаткової сировини», — сказав він.

Якщо до повномасштабної війни в період з вересня по грудень компанія формувала запаси на 3-4 місяці, то сьогодні працюють з більш коротким плечем і запаси формують відповідні.

«Але, як би там не було, соняшник все одно постійно є на ринку, аграрії його продають, а ми системно закуповуємо. Залежно від цінових очікувань, аграрій на якийсь час може притримати соняшник, якщо є, де його зберігати. Наприклад, перед новорічними святами пропозиції соняшнику на ринку, зазвичай, суттєво зменшується. Крім того, на ситуацію безпосередньо впливають і глобальні тренди — коливання цін на світовому ринку», — додав Головін.

Він зазначив, що в компанії не бачать суттєвих катаклізмів і радикальних змін на ринку — все в межах звичайної похибки.