3 травня 2024, 11:04, Україна

УЗА просить уряд продовжити бронювання працівників на 3 місяці

«Українська зернова асоціація» (УЗА) звернулася до уряду з проханням продовжити чинні бронювання військовозобов’язаних на 3 місяці до врегулювання нормативної бази відповідно до нового закону про мобілізацію, повідомила пресслужба асоціації.

Оскільки наразі відсутня оновлена Постанова Кабінету Міністрів України про бронювання, а для впровадження нових змін потрібен час, аграрії занепокоєнні, що травневі зміни законодавства бронювання унеможливлюють продовження бронювання людей за новим порядком.

«УЗА наголошує, що частина чинних бронювань будуть завершуватися в травні, а оформити нове бронювання поки неможливо, відповідно, робота більшості критичних для продовольчої та економічної безпеки держави підприємств опиниться під загрозою. Наразі продовження бронювання здійснюється не раніше ніж за місяць, відтак постає часто проблема, коли нові бронювання ще не затвердженні, а старі вже закінчують свою дію», — йдеться у зверненні.

УЗА звертає увагу, що четвертий цикл бронювання призвів до відтоку військовозобов’язаних із прозорих компаній з офіційним працевлаштуванням, які офіційно вручають всім повістки з ТЦК. Працівники таких прозорих компаній із офіційним працевлаштуванням звільняються через неможливість забезпечити безперервність бронювання. УЗА вважає, що потрібно консолідувати зусилля для запобігання переходу економіки в тінь, адже це негативно відображається не тільки на підприємствах, але й бюджеті країни.

В асоціації зауважили, що у зв’язку з посиленням мобілізації є велика загроза у втраті підприємствами вузькокваліфікованих спеціалістів через високі строки розгляду обґрунтувань на бронювання підприємств (відповідно до Порядку — близько 26 робочих днів). 

«УЗА сподівається на врахування думки зернової галузі, підприємства якої, попри все, продовжують інвестувати в операційну діяльність, обладнання, науково-дослідницьку роботу в полі, сплачують податки до державного бюджету та залежні від стабільного забезпечення виробничого процесу кваліфікованими кадрами протягом усього календарного року», — додали в УЗА.

Читайте також: Бізнес просить урядовців почати електронну комунікацію між ТЦК та підприємцями