15 травня 2024, 17:03, Овочі та фрукти

В Україні через заморозки прогнозують зменшення врожаю яблук. Найбільші втрати — в центрі на Поділлі

Весняні заморозки можуть суттєво вплинути на виробництво яблук в Україні. Таку думку висловив керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій, пише FreshPlaza.

За його словами, яблуні почали досить активно цвісти на кілька тижнів раніше норми, мороз пошкодив зав’язь, а не квіти, що, безумовно, впливає на кількість і якість врожаю.

«У центральній Україні та на Поділлі погода була більш холодною і вологою, що не сприяло активному обльоту бджіл і, відповідно, запиленню, тому заморозки відбувалися в найменш сприятливих умовах і призводили до максимального рівня ураження порівняно з іншими регіонами», — зазначає Гуржій.

Він додав, що не всі регіони постраждали так сильно, як деякі, але загалом виробництво помітно скоротиться.

Найбільші втрати прогнозують в центральній Україні та на Поділлі — до 30-40%, дещо більше на південному заході. Менших втрат зазнали сади, розташовані на пагорбах, що на заході України, який поки що переживає сезон майже без втрат.

«Звичайно, про прогнози врожаю говорити зарано, адже в червні ще буде природний опад яблук, можливі й інші катаклізми, наприклад, град. Але за стабільних стандартних умов ми вже бачимо, що врожай може бути на 10-20% нижчим, ніж зазвичай», — уточнив експерт.

Деякі сорти мають більше пошкоджень, ніж інші, і особливо ті, що мають серйозні проблеми зі шкіркою, будуть відправлені на переробну промисловість замість експорту. 

«На завершення, виходячи з інформації про активні заморозки, які відбулися в Польщі, Чехії та Німеччині, а також з огляду на очікування певного падіння врожаю в Україні, ми прогнозуємо високі світові ціни на яблука», — підсумував фахівець.

Читайте також: Заморозки пошкодили сходи кукурудзи та сої — НААН