25 травня 2024, 12:00, Україна

ФАО: Визначення помаранчевої зони в постраждалих регіонах має юридичні наслідки для фермерів

Визначення помаранчевої зони в постраждалих регіонах має юридичні наслідки для фермерів, а саме, ставить під загрозу отримання страхування, кредитів, обладнання в оренду та працевлаштування робітників. Про це заявив експерт ФАО з питань протимінної діяльності Андрій Лінніченко на засіданні Асоціації професіоналів корпоративної безпеки України (АПКБУ) щодо Стратегії реформування системи протимінної діяльності в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Що таке «помаранчева зона»? Відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22 грудня 2022 року «Про затвердження переліку територій, на яких здійснюються (здійснювалися) військові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією», землі територіальних громад, районів та міст віднесено до територій, що можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами. Цей периметр надалі буде називатися «помаранчевою зоною».

Сьогодні, згідно з існуючими механізмами, фермер не може отримати доказ того, що його земля не має ознак забруднення, оскільки висновок нетехнічного обстеження (НТО) не є підставою для видання адміністративного Акту, який би виводив цю землю з «помаранчевої зони».

Якщо законодавство не буде змінено, це означатиме, що ці 8 235 841 га повинні будуть пройти ретельний процес технічного обстеження, щоб бути звільненими, що не є реалістичним з економічної точки зору та з огляду на наявні сьогодні в Україні сили та засоби.

«ФАО наголошує на необхідності створення чіткої законодавчої бази для підтримки прав фермерів на ведення сільського господарства та надання їм кращих умов для відновлення сільськогосподарської діяльності», — йдеться у повідомленні.

Ігор Безкаравайний, заступник міністра економіки України, зазначив, що нинішня система протимінної діяльності в Україні не відповідає сучасним викликам. Основна проблема полягає в тому, що система спочатку була розроблена для інших завдань, викликів та обсягів у 2014-2016 роках, що призвело до розподілу обов'язків між Міністерством оборони та Міністерством внутрішніх справ. Він наголосив на необхідності докорінного переосмислення системи. Однак робити це потрібно з великою обережністю, оскільки «ми знаходимося у швидкісному потягу, який не можна зупинити». Цей «потяг» включає в себе Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, ДСНС і всі суміжні урядові та асоційовані структури, залучені до цього процесу.

Читайте також: Уряд запустив процедуру компенсації вартості розмінування с/г земель: як отримати

  • 12 березня 2024 року фахівці відділу розмінування «НІБУЛОНу» отримали три нові сертифікати за напрямами «Технічне обстеження», «Розмінування вручну» та «Очищення району ведення бойових дій».
  • На деокупованій території Херсонської області розмінували 40% сільськогосподарських земель. Це дозволило збільшити посівні площі втричі.
  • На Харківщині розпочала роботу машина механізованого розмінування PT-300 D:MINE. Машина очищує поле, усіяне касетними боєприпасами, що самостійно не самоліквідувалися та загрожують життю мирних мешканців.