27 травня 2024, 13:08, Зерно

росія відкрила новий ринок збуту для краденого українського зерна

росія вперше відвантажила зернове судно в окупованому Севастополі до Венесуели. Таким чином росія намагається узаконити торговельні шляхи з окупованих українських територій зі своїми міжнародними партнерами, пише Lloyd’s List.

Балкер під російським прапором Enisey (IMO: 9079169) розпочав завантаження зерна в Севастополі 9 квітня, згідно із супутниковими знімками, вивченими Lloyd’s List, перед тим, як вийти з Босфору 30 квітня. Його система автоматичної ідентифікації сигналізувала про кінцевий пункт призначення Пуерто-Кабелло.

Хоча Lloyd's List не зміг незалежно перевірити походження завантаженого зерна, документи, отримані дослідниками з відкритих джерел SeaKrime і KibOrg, свідчать про те, що Enisey завантажив 27 тис. т «пшениці російського походження». 

Попередні розслідування Lloyd’s List показали, що Севастополь використовується для експорту вантажів українського походження.

«Цією торгівлею росія сигналізує, що легітимізація та інтернаціоналізація так званих «нових республік» тепер є політичним пріоритетом — вони більше не приховують цього», — сказав геополітичний консультант Bosphorus Observer Йорук Ішік.

росія була значним експортером пшениці до Венесуели в останні роки, зокрема в 2017/18 та 2018/19 роках, коли на неї припадало близько чверті загального річного імпорту пшениці Венесуели. Однак ці поставки відновилися лише нещодавно.

Окрім партії Enisey, WL Atlantic завантажився в період з 13 по 15 квітня 2024 року в порту Калінінграда та став на якір у порту Кабелло 5 травня.

Читайте також: G7 розробляє схему протидії торгівлі вкраденим в Україні зерном

  • За словами путіна, у 2023 році росія зібрала 143 млн т зерна. Ще 4 млн т окупанти зібрали на окупованих українських територіях.
  • В NASA Harvest дослідили, що кількість лише пшениці, зібраної на окупованих росією територіях у 2023 році, становить 6,42 млн т.