В NASA Harvest оцінили врожай основних сільгоспкультур на тимчасово окупованих територіях у 2023/24 МР

В 2023 році через війну було занедбано приблизно 7% сільгоспземель в Україні, що означає втрачений врожай на суму $2 млрд і таку кількість зернових і олійних культур, якими можна було б прогодувати понад 25 млн людей протягом року
Джерело фото: NASA Harvest (J. Wagner, S. Nair, I. Becker-Reshef), джерело супутникових даних: PlanetScope, російських укріпленнь: Brady Africk.]

Однією з найбільших проблем для моніторингу виробництва продовольства в охоплених війною регіонах України є той факт, що наземний доступ залишається надзвичайно небезпечним. NASA Harvest та Міністерство аграрної політики України продовжують працювати разом, щоб подолати цю проблему, використовуючи супутникові дані для оцінки посівних площ та збиток для сільгоспземель від артилерійських обстрілів.

Про це йдеться в дослідженні NASA Harvest.

Супутникові зображення дистанційного зондування дозволили NASA Harvest стати єдиною організацією, яка на даний момент кількісно оцінює вплив війни на сільське господарство на окупованих росією територіях.

«NASA Harvest оцінює виробництво основних зернових та олійних культур, як на контрольованих, так і на тимчасово окупованих територіях, використовуючи для отримання цих оцінок методи на основі супутникових даних. Дослідження NASA Harvest допомагають нам зрозуміти реальну ситуацію щодо посівів і загальний стан виробництва на тимчасово окупованих територіях, це важливий інструмент, який дає змогу оцінити характер і масштаби аграрної діяльності під окупацією», — зазначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Незважаючи на загальне зменшення посівних площ через війну, у сезоні 2023 року відбулося збільшення врожайності та виробництва порівняно з 2022 роком як для пшениці, так і для соняшнику, двох основних експортних культур в Україні. Однак значна частина цієї продукції була зібрана на окупованих росією територіях. 

«Щоб пояснити це в перспективі, кількість лише пшениці, зібраної на окупованих росією територіях у 2023 році, становить 6,42 млн т і є вищою, ніж у штаті Канзас у 2023 році, другому за величиною штаті із виробництва пшениці в США, або еквівалентно приблизно 55% загального імпорту пшениці в Єгипет, який є найбільшим світовим імпортером пшениці», — прокоментувала директорка NASA Harvest Інбал Беккер-Решеф.

Це означає, що, незважаючи на підвищення врожайності, як Україна, так і світові ринки втрачають переваги цього продуктивного сезону для економіки та продовольчої безпеки.

«Значний брак прозорості та інформації щодо рослинництва на окупованих росією територіях викликає глобальне занепокоєння, враховуючи величезні врожаї в цих регіонах. Таким чином, NASA Harvest у партнерстві з Міністерством аграрної політики та продовольства України прагне продовжувати проливати світло на інформаційну прогалину за допомогою супутникових оцінок врожаю», — додає Беккер-Решеф.

Також поступово виявляються пошкоджені поля, втрата іригаційної інфраструктури та довгостроковий вплив покинутих земель. За попередніми оцінками NASA Harvest, 2,1-2,8 млн га угідь було покинуто в результаті війни. Ці занедбані поля складають від 6,5 до 8,5% від загальної площі посівних площ України і розташовані вздовж лінії фронту.

Крім того, в NASA Harvest підрахували, що тільки цього року Україна зазнала економічних збитків у розмірі близько $2 млрд  через втрату врожаю на нині окупованих полях, і ці втрачені врожаї могли годувати понад 25 млн людей протягом цілого року.

Види культур, які сіють аграрії, також змінилися в умовах війни. Наприклад, на окупованих територіях спостерігається суттєве збільшення частки посіву озимих культур за рахунок ярих культур, а також пропорційне збільшення площ соняшнику. На підконтрольних уряду територіях збільшилась площа посіву озимого ріпаку.

«Окрім цих занепокоєнь залишається довгострокова невідомість щодо потенціалу відновлення пошкоджених і покинутих сільськогосподарських угідь після закінчення війни. До кінця 2022 року ми нанесли на карту понад 2,5 млн артилерійських і ракетних воронок уздовж лінії фронту, що вказує на високий ризик нерозірваних боєприпасів, які загрожують майбутньому сільському господарству», —пояснив д-р Сергій Скакун, доцент Університету Меріленда та дослідник NASA Harvest.

Однак українські фермери продовжують збирати врожай на деяких обстріляних полях України, незважаючи на очевидну загрозу їхньому життю та засобів існування.

«NASA Harvest приділяє час на інтегрування персональних історій фермерів для інтернаціональної аудиторії як підтвердження мужності українського народу. Якщо для українців розмінування власними силами фермера є вже звичним наративом, то для зовнішнього читача на цьому є сенс ставити наголос, щоб увага на українскій аграрній кризі продовжувала наголошуватись», — розповіла в ексклюзивному коментарі Latifundist.com менеджер зі стратегічного партнерства NASA Harvest в Україні Алекс Олін.

Дослідник NASA Harvest Ерік Дункан додає, що залишення полів призведе до деградації землі, і можуть знадобитися роки, щоб повернути землю до орного стану.

«Ось чому фермери продовжують збирати врожай у небезпечних умовах, використовуючи бронежилети та рації, щоб захиститися та швидко повідомити, якщо їм потрібно відступити від лінії фронту. У багатьох випадках, вони відступають на деякий час далі від лінії фронту в бік, підконтрольний Україні, а коли знову стає тихо, повертаються ближче до лінії фронту і продовжують жнива», — зауважив Дункан.

Залучення супутникових зображень до процесу аналізу збитків збільшує можливості картографування нерозірваних боєприпасів на землях України. Супутникові знімки також надають архів українських угідь, що дозволяє історично відслідковувати будь-яке поле в Україні: до, під час і після конфлікту. Цю інформацію неможливо зібрати іншим способом.

Вранці — ракети, в обід — впала ціна на зерно, а ввечері закрився зерновий коридор. Що змушує агробізнес не здаватися?

Читати також

Дункан пояснює, що саме тому NASA Harvest активно працює над картографуванням воронок і боєприпасів, що не вибухнули, щоб підготуватися до допомоги організаціям з розмінування в майбутньому. Використовуючи ці супутникові дані, агентства з розмінування можуть краще визначити пріоритетність зусиль з розмінування на підтримку безперервного сільгоспвиробництва, зрештою зміцнюючи місцеве виробництво продуктів харчування та, як наслідок, глобальну продовольчу безпеку.

Своєчасна кількісна інформація, отримана з супутникових даних щодо кількості продовольства, виробленого як у вільній Україні, так і в окупованій росією Україні, дає важливі інструменти, необхідні для прийняття обґрунтованих політичних і торгових рішень, адаптації до змін і ефективного управління ресурсами, зауважили в організації.

Поки триває війна, NASA Harvest «продовжує використовувати спостереження Землі, щоб пролити світло на стан сільського господарства в Чорноморському регіоні». Розуміння змін у посівних площах, типах культур, що вирощуються, врожайності, пошкоджених землях і змінах у методах ведення сільського господарства внаслідок війни, допомагає інформувати політиків на місцевому рівні та, зрештою, допомагає стабілізувати постачання продовольства та зменшити нестабільність ринку в усьому світі, зазначили в NASA Harvest.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus