3 червня 2024, 16:07, Україна

Аграрії потребують компенсації вартості нетехнічного обстеження земель — думка

Аграрії потребують компенсації вартості не лише розмінування с/г земель, а й послуг нетехнічного обстеження земель (НТО), заявив засновник Feodal Андрій Дем'янович на Grain Ukraine 2024.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Було б чудово, якби відшкодування 80/20 почало стосуватися також НТО, бо наразі з тексту новини Мінекономіки зрозуміло, що відшкодування 80/20 стосується саме очищення (наприклад, розмінування вручну), оскільки в переліку документів є звіт НТО. Дуже сподіваюся на це, адже аграрії потребують підтримки не тільки від благодійних організацій», — сказав він.

За його словами, 33% земель, де було проведене НТО, визнані потенційно небезпечними, а 67% після обстеження повертаються в експлуатацію.

«При вартості НТО, що коливається від 100 до 300 доларів за гектар, є економічна доцільність для фермера інвестувати в проведення НТО навіть на комерційних умовах. Але що стосується питання комерційного очищення (наприклад, розмінування вручну) полів, вартість якого досягає більше 20 000 доларів за гектар, навіть програма відшкодування 80/20 не врятує фермера від значних витрат у кілька тисяч доларів на гектар, не кажучи вже про потенційні проблеми хімічного забруднення земель», — зауважив Дем'янович.

Він додав, що «у вимірі майбутнього заміновані землі — це буде проблема не фермера, а власника землі» і наразі ці землі вигідніше полишити та дочекатися благодійних операторів протимінної діяльності.

Читайте також: Уряд запустив процедуру компенсації вартості розмінування с/г земель: як отримати

  • На деокупованій території Херсонської області розмінували 40% сільськогосподарських земель. Це дозволило збільшити посівні площі втричі.
  • На Харківщині розпочала роботу машина механізованого розмінування PT-300 D:MINE. Машина очищує поле, усіяне касетними боєприпасами, що самостійно не самоліквідувалися та загрожують життю мирних мешканців.