4 червня 2024, 16:44, Україна

Новий закон передбачає використання рідкого біопалива у галузі транспорту

Сьогодні 4 червня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт 3356-д про обов'язкове використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту, повідомив народний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк.

За це рішення проголосували 235 нардепів.

«З 1 травня 2025 р. буде обовʼязковий компонент у біопалива на рівні не менше 5%», — написав він на своєму каналі у Telegram.

Законопроект спрямований на імплементацію положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС від 23 квітня 2009 р. про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел в частині забезпечення Україною виконання міжнародних зобов'язань щодо частки енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії на транспорті та виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна із вступом до Енергетичного Співтовариства, говориться у пояснювальній записці.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«У середньостроковій перспективі очікується збільшення надходження податків від українських суб’єктів господарської діяльності галузі за рахунок розвитку сфери виробництва рідкого біопалива».

На думку авторів прийнятий Закон сприятиме:

  • виведенню на якісно новий рівень позитивних процесів у сфері використання в Україні рідкого біопалива(біокомпонентів);
  • збільшенню завантаженості спиртових заводів та виробничого потенціалу суміжних сфер;
  • створенню додаткових робочих міст;
  • покращенню екологічної ситуації за рахунок зменшення обсягів викидів в атмосферу шкідливих речовин, що утворюються при згорянні палива;
  • створенню передумови для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій у сферу виробництва рідкого біопалива (біокомпонентів).