7 червня 2024, 10:03, Україна

Своєчасне проведення десикації посівів здатне «вирівняти» процеси дозрівання олійних — експерт

У складних погодних та економічних умовах, в яких сьогодні працює українське агро, десикація має більше «за», ніж «проти», вважає керівник департаменту агротехнологій компанії Ukravit Олександр Мигловець.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Наприклад, жнива сильно залежатимуть від нестачі техніки та кваліфікованих кадрів, тож прискорення дозрівання культур за допомогою цієї технологічної операції може стати виходом для якісного та своєчасного збирання врожаю. Також внаслідок економії на гербіцидах або їх недостатньої дії посіви в багатьох регіонах можуть бути забур’янені. А дякуючи десикації, ця проблема вирішиться, що полегшить пряме комбайнування, зменшить технологічні втрати збіжжя та його засмічення», — говорить Мигловець.

Крім того, такі культури, як ріпак, горох та соя дозрівають нерівномірно, що стає на заваді отриманню гарної врожайності, однак своєчасне проведення десикації посівів здатне «вирівняти» ці процеси. Також десикація стане у пригоді для призупинення розвитку хвороб, наявних на культурах, і поліпшення якісних показників врожаю.

Для якісного збирання врожаю Мигловець рекомендує обирати десиканти на основі диквату, оскільки вони швидко діють і не накопичуються в зерні. Саме тому контактний продукт Десикант Макс (дикват дибромід, 300 г/л) є оптимальним рішенням в умовах сезону 2024.

Діюча речовина препарату поглинається зеленими частинами рослин і порушує процеси фотосинтезу, внаслідок чого руйнуються мембрани клітин, відбувається їх зневоднення та повне висихання. Вища, порівняно з багатьма іншими препаратами, представленими на вітчизняному ринку, концентрація діючої речовини забезпечує прискорення процесу десикації.  

Десикант Макс скорочує вегетацію культур і сприяє ранньому збиранню врожаю. Паралельно, він призупиняє розвиток наявних хвороб, дозволяє справитися із сегетальною рослинністю, якщо посіви на момент жнивування забур’янені, зменшує засміченість продукції. Важливо, що препарат є безпечним для використання у промислових та насінницьких посівах, а також тих, що призначені на харчові цілі.