7 червня 2024, 13:02, Зерно

Протягом 2023 року росіяни вивезли з Херсонської області щонайменше 34 тис. т зерна — розслідування Схем

Призначений росією керувати окупованою частиною Херсонської області Володимир Сальдо і спеціально створена локальна комісія надавали погодження російським компаніям на експорт української агропродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору. Про це йдеться спільному розслідуванні «Схем», Білоруського розслідувальницького центру та видання Verstka, що базується на витоку документів із окупованої частини Херсонської області. 

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Масив даних журналісти отримали від об’єднання українських хакерів KibOrg.

ADM може бути причетний до розкрадання зерна з окупованих росією територій України — розслідування

Читати також

Розслідувачі підтвердили вивіз агропродукції завдяки даним з бази світового імпорту/експорту Import Genius та інформації, отриманої з витоку російської митниці.

Протягом 2023 року за створеною російською владою системою квот низка російських експортерів вивезли з Херсонської області щонайменше 34 тис. т зерна на 6,2 млн євро.

Зазначається, що херсонське зерно експортували до Азербайджану, Туреччини, Сирії та Ірану, а горох із окупованого Криму — до Іспанії.

У матеріалітакож йдеться, що пшеницю в Азербайджан вивозила російська компанія «Сим-Транс Групп», яка отримала дозвіл на вивезення з області за квотами 2,2 тис. т пшениці та меслину.

«Інша російська компанія — ТД «Фрегат» — отримала квоту на експорт трьох тисяч тонн кукурудзи, яка потрапила в Сирію. Погодження на вивезення 11 тис. т ячменю за квотами отримало ООО «Паллада». Його відвантажили в іранському порту Bandar Imam Khomeini. Перевізник — судно Mikhail Nenashev, яке вже фігурувало в матеріалі «Схем» про незаконне вивезення збіжжя», — йдеться у розслідуваннні.

Фірма «Агро-Фрегат» експортувала до Туреччини пшеницю та меслин. Ця ж фірма у вересні 2023 року відправила до Іспанії 4,5 тис. т гороху, 2,6 тис. т з яких були завантажені в окупованому Севастополі.

Жодна з компаній не надала відповідей на запити до публікації розслідування.

Через три місяці після оголошення анексії чотирьох областей України 30 грудня 2022 року вийшла постанова уряду РФ №2535, яка, з одного боку, встановила квоти (ліміти) на вивезення сільськогосподарської продукції з окупованих територій з митною «знижкою», а з іншого — встановила механізм для експорту цієї продукції.

Згідно з постановою, російські компанії, які хочуть вивезти з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору і продати в треті країни, наприклад, пшеницю, ячмінь, кукурудзу або соняшниковий шрот, повинні звернутися до «глави регіону» за встановленими ним правилами.

«У випадку з окупованою Херсонською областю для розподілу квот створили спеціальну комісію. Вона розглядає звернення і голосує, а голова окупаційної адміністрації Володимир Сальдо підписує рішення», — зазначають розслідувачі. 

Читайте також: В Литві підозрюють, що росія може продавати вкрадене в Україні зерно через балтійські порти

  • У серпні 2023 року СБУ зібрала доказову базу на власника одного із провідних агрохолдингів Запорізької області, який організував поставки української сільгосппродукції до рф.
  • У травні 2024 року росія вперше відвантажила зернове судно в окупованому Севастополі до Венесуели. Таким чином росія намагається узаконити торговельні шляхи з окупованих українських територій зі своїми міжнародними партнерами.