8 червня 2024, 09:58, Україна

Фрахтові ставки на перевезення зерна з України практично досягли дна

Фрахтові ставки на перевезення зерна з України практично досягли дна. Фрахтувальники костерів продовжують тиснути на ринок, але не досягають помітного успіху, повідомляє «Українська зернова асоціація» (УЗА) з посиланням на ASAP. 

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Судновласники готові поступитися максимум 1 $/т і лише у випадках рейсів на невеликі відстані: до Туреччини, Греції чи портів східного Середземномор’я. Тим часом, у сегментах хендісайзів і барж фрахтові ставки залишилися без змін, зазначають аналітики.

Фрахт хендісайзу з кукурудзою з глибоководник портів Одеси до східного Середземномор’я залишається на рівні 19-21 $/т. Ставки фрахту для транспортування тієї ж партії вантажу до Іспанії та східного узбережжя Італії становлять 23-24 $/т та 21-23 $/т відповідно. Фрахт до Тунісу тримається на рівні 23-24 $/т.

Ставки фрахту для костерів на перевезення кукурудзи з українських дунайських портів до Мармари та східної Греції впав лише на 1 $/т до 15-16 $/т та 19-20 $/т відповідно.

Така ж динаміка спостерігається і в напрямку східного Середземномор’я: відповідні ставки знизилися на 1 $/т до 20-22 $/т. При цьому вартість транспортування тієї ж партії вантажу до Ізраїлю залишається на рівні 25-26 $/т. У напрямку до східного узбережжя Італії фрахтові ставки становлять 26-27 $/т, середземноморського узбережжя Іспанії — 29-30 $/т.

У сегменті барж фрахт на перевезення кукурудзи до Констанци з українських дунайських портів залишається на рівні 9 /т; для транспортування соняшника до Русе чи Сілістри — 15 /т.