10 червня 2024, 14:58, Зерно

FAO: У травні світові експортні ціни на всі зернові зросли, найбільше — на пшеницю

Середнє значення Індексу цін на зернові FAO у травні склало 118,7 пункту, що на 7,1 пункту (6,3%) вище за його квітневий рівень, але все ще на 10,6 пункту (8,2%) нижче відповідного значення, зафіксованого у травні 2023 року, йдеться у звіті FAO.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Порівняно з минулим місяцем було зафіксовано зростання світових експортних цін на всі основні види зернових, при цьому найзначніше зросли ціни на пшеницю. Різке зростання, зафіксоване у травні, відбулося переважно внаслідок наростання стурбованості через несприятливі умови для розвитку культур врожаю 2024 року, через які прогнозується зниження врожайності в деяких ключових районах виробництва в низці найбільших країн-експортерів, у тому числі в деяких частинах Європи, у Північній Америці та у Чорноморському регіоні», — йдеться у повідомленні.

В FAO зазначили, що підвищенню цін додатково сприяли збитки, завдані портовій інфраструктурі Чорноморського регіону.

У травні експортні ціни на кукурудзу також зросли, що було спричинено побоюваннями щодо скорочення виробництва як в Аргентині (втрати врожаю були спричинені поширенням спіроплазм), так і в Бразилії (несприятливі погодні умови), а також скороченням обсягів реалізації фермерської продукції в Україні на тлі сезонного скорочення пропозиції та високого світового попиту.

Читайте також: Врожай пшениці в Україні цьогоріч може бути на 2,5 млн т меншим

  • Уряд Єгипту знизив цільовий обсяг імпорту пшениці на 2024 рік на 17%. Нова мета зараз становить 5 млн т.
  • 6 червня уряд Туреччини запровадив заборону на імпорт пшениці на період з 21 червня по 15 жовтня 2024 року.