Врожай пшениці в Україні цьогоріч може бути на 2,5 млн т меншим

Врожай зернових та олійних цьогоріч складатиме від 74 до 75 млн т, заявив член комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«З огляду на стан озимих і ярих посівів, можна спрогнозувати загальний цьогорічний врожай зернових та олійних культур на рівні 74-75 млн т. Може бути й більше — все залежатиме від погодних умов. Головне — без втрат зібрати та зберегти вирощене», — сказав Соломчук.

За його словами, цьогоріч скоротилися площі під пшеницею, врожай якої, орієнтовно, буде на 2-2,5 млн т менше, ніж минулого року. Також зменшилися й посіви кукурудзи, натомість посіяли більше, ріпаку, соняшнику та сої.

Він також спрогнозував активізацію експорту олійних та зернових з України після збирання нового врожаю, адже майже все минулорічне збіжжя, яке планувалося продати за кордон, уже вдалося вивезти.

Читайте також: Тарас Качка: Потенційний врожай зернових та олійних в новому сезоні — 73 млн т

  • За оцінками «Української зернової асоціації» (УЗА) експорт зернових в новому сезоні 2024/2025 складе 43,5 млн т. В поточному сезоні, який завершується, експорт зернових та олійних може сягнути 53,2 млн т зернових та олійних.
  • За попередніми оцінками Мінагрополітики у 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур складе близько 74 млн т. З них близько 52,4 млн т зернових та 21,7 млн т олійних.
Виконано за допомогоюDisqus