12 червня 2024, 10:09, Світ

Заборона Туреччини на імпорт пшениці спровокувала обвал фрахтових ставок з російських портів — ASAP Agri

Заборона Туреччини на імпорт пшениці, оголошена 6 червня, викликає побоювання щодо пожвавлення чорноморського ринку напередодні нового зернового сезону, повідомляє ASAP Agri.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

росія та Україна були основними постачальниками зерна до Туреччини, де на першу припадає близько 70% усього імпорту пшениці в країну. Таким чином, цей вантажний потік також був основним драйвером фрахтового ринку Азовського моря, і припинення цих поставок спровокувало обвал фрахтових ставок з російських портів.

«За чутками, з моменту оголошення заборони фрахт суден типу «море-річка» з Азова в Мармару впав приблизно на 3-5 $/т. Таке падіння фрахтових ставок у регіоні звужує доходи судновласників, які працюють у російських портах, до тих, які вони могли б отримати, працюючи в інших портах Чорного моря», — зазначають аналітики.

Фрахт з басейну Азовського моря останнім часом залишається найпривабливішим для судновласників у Чорному морі. У червні деякі арабські компанії почали переорієнтовувати свої судна з російських портів на тлі значного падіння ставок на чорноморському ринку.

Через крах ринку Азовського моря все більше власників суден, які працюють у регіоні, почали шукати можливості в альтернативних чорноморських портах. Ця тенденція викликає помітний приплив тоннажу 3-6 тис. т на ринок Чорного моря, таким чином затьмарюючи будь-яке значне підвищення фрахтових ставок у сегменті костерів з початком нового сезону.

  • 6 червня уряд Туреччини запровадив заборону на імпорт пшениці на період з 21 червня по 15 жовтня 2024 року.
  • Котирування пшениці 7 червня показали активне падіння на тлі новин про обмеження Туреччиною імпорту. пшениці.