13 червня 2024, 16:03, Україна

Фахівець розповів про ефективність гербіцидного захисту та правильну стратегію контролю бур’янів

На ступінь забур’яненості поля впливає ряд факторів: історія поля, попередник та строки його збирання, відповідно, спосіб і строки проведення основного обробітку поля, інші технологічні операції, погодні та кліматичні умови, система гербіцидного захисту та ін. Про це розповів Олександр Хмелюк, керівник Агродепартаменту LNZ Group.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Насамперед хочу вас розчарувати, що дива не буває, і не існує якогось надзвичайно ефективного технологічного прийому, препарата чи діючої речовини, особливо селективних (страхових) гербіцидів, застосування якого чи яких вирішило б проблему забур’яненості поля одним застосуванням», — сказав він.

Найбільшої ефективності у контролі бур’янів можна досягти, поєднуючи різні способи, до прикладу: технологічні операції з обробітку ґрунту та застосування гербіцидів, у єдину систему агротехнологічних прийомів, які будуть гармонійно доповнювати один одного.

Системний підхід дозволить найбільш ефективно контролювати бур’яни у посівах культур.

«Проте, виходячи із різних мотивів, частіше економічних, у господарствах не проводять весь комплекс перерахованих вище агротехнічних заходів. В такому випадку у нас суттєво збільшується навантаження з контролю бур’янів у наступних за «пропущеними» технологічних прийомах, головним чином на страхові гербіциди», — каже Хмелюк.

В таких ситуаціях, каже він, виникає низка проблем і певних ризиків:

  • селективність діючих речовин — різна чутливість різних видів;
  • погодні умови — часто посушливі з високими температурами, що сповільнює метаболізм і посилює захисні механізми бур’янів;
  • наявність різних за фазою розвитку бур’янів;
  • невідповідність фази розвитку культури регламенту застосування гербіцидів;
  • відсутність гнучкості у часі внесення гербіцидів, запізнення і переростання;
  • необхідність дво- і більше разового застосування.