13 червня 2024, 19:04, Зерно

Литва планує скористатися британським механізмом хімічного аналізу, щоб визначати крадене росією українське зерно

Заступники міністра аграрної політики провели онлайн зустріч з представниками аграрних міністерств Великої Британії та Литви і обговорили застосування системи, за допомогою якої можна визначити походження зерна, що росія поставляє на світові ринки, повідомила пресслужба міністерства.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Систему хімічного аналізу зерна розробляють у Великій Британії. Литва зі свого боку вже висловила зацікавленість у застосуванні такого аналізу, щоб мати можливість визначати крадене росією українське зерно і не допускати його перевалку через литовські порти.

«Ми почали цей проект два роки тому і зараз майже закінчили з методологією. Хочу висловити подяку Литві, першій країні, яка має намір приєднатися до цієї схеми і реалізувати її на практиці. Для України це дуже важливий крок. Ми високо цінуємо дії наших партнерів для реалізації цього проєкту», — зазначив заступник міністра агрополітики Маркіян Дмитрасевич.

Під час зустрічі сторони обговорили технічні питання роботи системи визначення походження зерна та механізми реалізації на практиці. Наступна трьохстороння зустріч запланована на липень.  

Читайте також: G7 розробляє схему протидії торгівлі вкраденим в Україні зерном

  • У серпні 2023 року СБУ зібрала доказову базу на власника одного із провідних агрохолдингів Запорізької області, який організував поставки української сільгосппродукції до рф.
  • У травні 2024 року росія вперше відвантажила зернове судно в окупованому Севастополі до Венесуели. Таким чином росія намагається узаконити торговельні шляхи з окупованих українських територій зі своїми міжнародними партнерами.